Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на първия български оркестър - в книга на млада диригентка от Шумен

| обновено на 27.03.20 в 12:22
Калина Василева
Снимка: личен архив

Калина Василева работи като диригент на Симфониета - Шумен вече седма година. Израснала в семейството на оркестранти, като студентка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" тя пише дисертация за историята на шуменските оркестри, затова няколко години по-късно нейният професор по дирижиране Пламен Джуров я подтиква да продължи да пише и така се появява книгата й със заглавие "Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес". По този начин подобаващо ще бъде отбелязана и 170-годишнината от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.

„Всъщност много леко се получи – аз самата се изненадах от себе си, но заслугата е на проф. Джуров, защото той беше прочел магистърската ми работа и едно-две есета, които съм писала по други теми, и той просто откри моя талант за писане, така да се каже.“ - разказва Калина Василева, която днес е най-младият продължител на делото.

Признава, че приема това много отговорно: "Всичко е вдъхновяващо! Като се започне от факта, че още не сме имали дължава, а вече сме имали оркестър - и то с европейски инструменти, с европейска музика, която толкова бързо е навлязла в живота на хората, а преди това е била напълно непознато усещане и преживяване. Този дух, който се наблюдава в поколенията и който се предава - това са фамилии като Дюкмеджиеви, като Стоянови, като Владигерови, всички те тръгнали от Шумен и пренесли се през поколенията точно в музикалните среди, и стигнали до най-високо европейско ниво. Наистина всичко това е много вдъхновяващо за млад музикант като мен."

Калина Василева прави първите си професионални стъпки в музиката като флейтистка. Завършва Музикалната академия в класа на проф. Лидия Ошавкова и дори свири един сезон в оркестъра на Софийската опера и балет. Била е солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета - Шумен, камерния оркестър „Орфей“ - Перник, Разградската филхармония. Когато решава да опита с дирижиране, преди нея в Академията от много години не е имало жени. Нейни ментори са проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. Маестро Станислав Ушев й гласува доверие и й предлага назначение в родния Шумен. "Аз имах притеснения, честно казано, преди първата репетиция. Бях изпаднала в дълбок размисъл как ще ме приеме оркестърът, как ще се почувствам. Истината е, че още в първата минута работата тръгна и се приехме взаимно. И се чувствам като в собственото си семейство. Разбира се, важно е да отбележа, че аз съм израснала в Шумен и в този оркестър."

За съжаление, книгата на Калина Василева не успя да достигне до читателската аудитория, защото официалното й представяне в Шумен и в Русе, в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни", беше отложено заради мерките против разпространение на коронавируса. Остава надеждата този кризисен период да отмине и да бъдат осъществени заплануваните срещи по време на "Варненско лято" и "Софийски музикални седмици".

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" младата диригентка разказа интересни подробности за книгата си и за работата си в Шумен. Чуйте интервюто и записи от архивите на Шуменската филхармония в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Александрова

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"  подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка. Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив"  и "Ръкописи и старопечатни книги" "..

публикувано на 24.05.20 в 17:39
Група

Групата "Радиодеца" подготвя четири концерта

„Радиодеца“ представи песни от известни български филми за специален празничен концерт. Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, излъчваха едновременно 11 наши културни института в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт започна в 12.00 часа българско време с химна „Върви, народе възродени“. Песните, които..

публикувано на 24.05.20 в 13:14

Как се преплитат съдбите на Едгар Алън По, Елин Пелин и Иван Милев

Повод за разработката на темата за тримата титани в изкуството в предаването „Изотопия” беше новото издание на поемата „Гарванът” от Едгар Алън По в превод на Елин Пелин и с рисунка на корицата – дело на Иван Милев. В радио фичър емблематичните им съдби се преплитат в малко познати истории за големия талант и безкрайната му диря...

публикувано на 24.05.20 в 10:35

На път към глобална рецесия културата не е лукс, а необходимост

Пандемията от новия коронавирус се отрази зле на всички сектори, но светът на културата беше поразен най-силно, най-рано и може би най-видимо. Много хора усетиха, че ежедневието им ще се промени коренно , когато бяха затворени кина, театри и отложени концертите. Безпрецедентният ход беше удар както за наетите в сферата, така и за..

публикувано на 23.05.20 в 12:10

Владо Трифонов: Истинското преживяване си остава на голям екран

Малките кина отварят врати при специални мерки следкоронавирусно. „При частните кина може и да има фалити. „Одеон“ е може би последното държавно кино, то се стопанисва от Българската национална филмотека и има специфична мисия“, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Владо Трифонов, програматор филмотечното кино "Одеон" в София.  На..

публикувано на 21.05.20 в 16:12
59-и рожден ден на Детския радиохор на БНР

Фотоизложба отбелязва честванията по повод 60-тата годишнина на Детския хор на БНР

Фотоизложба „Отвъд песента“ поставя началото на честванията по повод 60-тата годишнина на Детския хор на Българското национално радио. Кадрите на фотографа Тихомира Методиева - Тихич ще бъдат изложени пред Народния театър „Иван Вазов“ до 2 юни. В първия пролетен ден на 1960 година избраните за хористи от маестро Христо Недялков се събират за..

обновено на 21.05.20 в 00:48

„Двамата Фоскари” от програмата на OperaVision

Театър Реджо ди Парма предложи в платформата OperaVision два свои спектакъла, заснети по време на традиционния Вердиев фестивал през месец октомври миналата година. Това са  оперите „Набуко“ и „Двамата Фоскари“ на Верди. Спирам вниманието си на „Двамата Фоскари“ по две причини – първо: в нея централната роля се изпълнява от прочутия български..

публикувано на 20.05.20 в 22:42