Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на първия български оркестър - в книга на млада диригентка от Шумен

| обновено на 27.03.20 в 12:22
Калина Василева
Снимка: личен архив

Калина Василева работи като диригент на Симфониета - Шумен вече седма година. Израснала в семейството на оркестранти, като студентка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" тя пише дисертация за историята на шуменските оркестри, затова няколко години по-късно нейният професор по дирижиране Пламен Джуров я подтиква да продължи да пише и така се появява книгата й със заглавие "Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес". По този начин подобаващо ще бъде отбелязана и 170-годишнината от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.

„Всъщност много леко се получи – аз самата се изненадах от себе си, но заслугата е на проф. Джуров, защото той беше прочел магистърската ми работа и едно-две есета, които съм писала по други теми, и той просто откри моя талант за писане, така да се каже.“ - разказва Калина Василева, която днес е най-младият продължител на делото.

Признава, че приема това много отговорно: "Всичко е вдъхновяващо! Като се започне от факта, че още не сме имали дължава, а вече сме имали оркестър - и то с европейски инструменти, с европейска музика, която толкова бързо е навлязла в живота на хората, а преди това е била напълно непознато усещане и преживяване. Този дух, който се наблюдава в поколенията и който се предава - това са фамилии като Дюкмеджиеви, като Стоянови, като Владигерови, всички те тръгнали от Шумен и пренесли се през поколенията точно в музикалните среди, и стигнали до най-високо европейско ниво. Наистина всичко това е много вдъхновяващо за млад музикант като мен."

Калина Василева прави първите си професионални стъпки в музиката като флейтистка. Завършва Музикалната академия в класа на проф. Лидия Ошавкова и дори свири един сезон в оркестъра на Софийската опера и балет. Била е солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета - Шумен, камерния оркестър „Орфей“ - Перник, Разградската филхармония. Когато решава да опита с дирижиране, преди нея в Академията от много години не е имало жени. Нейни ментори са проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. Маестро Станислав Ушев й гласува доверие и й предлага назначение в родния Шумен. "Аз имах притеснения, честно казано, преди първата репетиция. Бях изпаднала в дълбок размисъл как ще ме приеме оркестърът, как ще се почувствам. Истината е, че още в първата минута работата тръгна и се приехме взаимно. И се чувствам като в собственото си семейство. Разбира се, важно е да отбележа, че аз съм израснала в Шумен и в този оркестър."

За съжаление, книгата на Калина Василева не успя да достигне до читателската аудитория, защото официалното й представяне в Шумен и в Русе, в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни", беше отложено заради мерките против разпространение на коронавируса. Остава надеждата този кризисен период да отмине и да бъдат осъществени заплануваните срещи по време на "Варненско лято" и "Софийски музикални седмици".

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" младата диригентка разказа интересни подробности за книгата си и за работата си в Шумен. Чуйте интервюто и записи от архивите на Шуменската филхармония в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27