Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тристранният съвет и утре ще обсъжда за кои сектори да има стимул срещу съкращения

| обновено на 27.03.20 в 18:10
Заседанието на тристранния съвет ще бъде по видеоконферентна връзка, а не както е обикновено в МС.
Снимка: БТА

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите, работодателите и правителството не постигнаха съгласие по проекта на постановление за компенсиране на фирмите, спрели работа заради обявеното извънредно положение. Заседанието се проведе онлайн, очаква се утре то да бъде продължено.

Синдикатите и работодателите не приемат предложения от правителството проект за компенсиране на работодателите, спрели работа поради обявеното извънредно положение по така наречената "схема 60 на 40", според която държавата ще изплащане 60 процента от заплатите с цел запазване на заетостта. 

За целта ще бъдат осигурени 1 милиард лева, които могат да стигнат за 500 000 души за срок от три месеца. 

Основните спорове между социалните партньори са по това кои сектори на икономиката да бъдат обхванати от тази мярка. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров има двукомпонентен подход:

"Заповедта на министър Ананиев я слагат пред скоби и който е в нея - има право и получава. Всички останали обаче, без никакъв друг списък, имат право да кандидатстват, като обсъждаме критерии - спад на продажби 20 - 25%, други интегрални показатели, но две, три бързички неща, които да могат фирмите бързо да предложат, за да не се утежнява и удължава процедурата". 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира, че съотношението в схемата всъщност не е 60 на 40 - заради данъчно-осигурителната тежест:

"Не е 60 на 40, а 20 на 80. Ако трябва да сме съвсем прецизни, е 23 на 77. Проблемът е, че тези 77 няма къде да се намерят в едно неработещо предприятие - дефект на закона. Законът повелява, че когато не работиш, получаваш повече, отколкото когато работиш".

Една от идеите е част от осигуровките да се поемат от държавата. Консултациите по проекта продължават, като според социалните партньори има необходима намесата на премиера Бойко Борисов и политическо решение по спорните моменти. 

"Направихме пауза с надеждата и в търсенето на резултат, да се направят допълнителни консултации най-вече от страна на правителството, защото работодатели и синдикати не приемат мярката в този ѝ вид. За да не излъчваме негативни сигнали, поискахме тя да се преработи, за да има в понеделник работеща мярка", каза Васил Велев. 

Според работодателите работещата формула е да има частична подкрепа от държавата за липсващия доход, без да се поставят неизпълними условия на предприятието. 

Друг проблем е свързан с това дали изброените икономически дейности по списък да получат антикризисната подкрепа или това да стане на базата на икономически критерии. Васил Велев посочи, че работодателите и синдикатите са на мнение, че това трябва да става според икономически критерии. Например, определен процент на спад на продажбите на предприятията или ако предприятията са минали на непълно работно време и работят три дни вместо пет. Като предложението е от мерките да се ползват всички икономически сектори, а не определени по списък, "защото в него могат да попаднат дружества, които нямат нужда и искат да направят измама и да бъдат изпуснати такива, които имат", допълни Велев. 

Проектът предвижда на работодател, който поради извънредното положение, е преустановил работа на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници или служители да се изплащат компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието. Компенсации се изплащат, когато е преустановена работата за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца. Компенсацията е в размер от 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 година за всеки човек, на който ще бъде запазена заетостта за период не по-малък от периода, за който се изплащат компенсациите. Компенсация не се дължи за работниците и служителите, за които работодателите получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат организация за събиране и на отпадъците от текстил

Експерти и бизнес настояха за създаване на национална организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците от текстил. Европейска директива задължава страните-членки да организират свои системи до началото на 2025 година.  У нас 60% от текстилните отпадъци в индустрията се рециклират. В България от година се работи по..

публикувано на 04.06.20 в 19:54
Заседание на турския парламент

Трима депутати в Меджлиса бяха лишени от статута си

Двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и един от най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, бяха лишени от статута си на народни представители.  Това са депутатката от ДПН от Хаккяри Лейла Гювен и колегата ѝ от Диарбекир Муса Фарисоулларъ и народният представител от Истанбул от НРП Енис Бербероглу...

публикувано на 04.06.20 в 19:46
Джеймс Матис

Тръмп злоупотребява с власт, смята бивш шеф на Пентагона

Бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис разкритикува президента Доналд Тръмп, заявявайки, че той умишлено подклажда разделение, предаде Би Би Си. Ген. Матис заяви, че е „гневен и възмутен“ от действията на Тръмп спрямо продължаващите протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест. Матис осъди „злоупотребата..

обновено на 04.06.20 в 19:28

14-дневна карантина за пристигащите у нас от Северна Македония

Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г., с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за лица, пристигащи у нас от Република Северна Македония. Изключенията можете да видите в текста на заповедта. Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора. Двете..

публикувано на 04.06.20 в 19:19
Главният прокурор Иван Гешев в Ябланица, където се провежда специализирана полицейска операция за борба с битовата престъпност.

Прокуратурата разследва нови сигнали по делото „Васил Божков“

Прокуратурата проверява два нови сигнала, свързани с бизнесмена Васил Божков. Единият е подаден от самия Божков, а другият е от издание, свързвано с банкера Цветан Василев. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Ябланица при специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност. Иван Гешев поясни, че единият сигнал е получил на..

обновено на 04.06.20 в 19:16
Спасителни екипи събират разлетия дизел в река Амбарная край Норилск.

Русия се опитва да овладее екокатастрофа в Арктика

Руските власти се опитват да овладеят екологичната катастрофа край арктическия град Норилск. Повече от 20 000 тона дизелово гориво изтекоха от резервоар на местна топлоелектрическа централа в почвите и водоемите в района. Общата площ на замърсените почви и водоеми е 180 квадратни километра. По оценка на „Грийнпийс“ щетите възлизат на близо..

публикувано на 04.06.20 в 19:13
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на заседанието ѝ.

Бюджетната комисия: 9% ДДС за бебешките храни и санитарни материали

Данъкът върху добавената стойност за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите. Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка. На заседанието присъства..

обновено на 04.06.20 в 18:57