Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци се грижат за децата на медицинските лица в Израел

Музеят на карикатурата учи децата онлайн да създават комикси с главен герой Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В повечето държави, където има коронавирус хората, които се намират в изолация, излизат на балконите и ръкопляскат на лекарските екипи, които се борят на първа линия с пандемията. Но достатъчен ли е този израз на уважение към хората, които са денонощно в болниците, в лабораториите, където се правят анализите и се оставят диагнозите, в поликлиниките, а също и в магазините, пред които отдавна не е имало такива опашки.

Още в първите дни на навлизане на вируса на територията на Израел в социалната мрежа се появи това писмо:

"Аз съм д-р Ели Корен и отговарям за центъра за борба с коронавирус в болница Тел Ашомер, в която се лекуват най-тежките случаи на заболяването. Съпругът ми е медицински брат в същата болница. Родители сме на 4 деца, които почти не виждаме от месец. Работим по 24 часа - 7 дни в седмицата, на смени. Почти не напускаме отделението. Спим в болницата. Трябва да сме наблизо, ако е нужно да помагаме за подсилване на екипите. Дори двамата помежду си почти не се виждаме. Оптимисти сме! Помогнете ни да се борим с коронавируса."

Ето и отговорът на апела на медицинските екипи в израелския град Холон - описва го оглавяващата просветния отдел Ариела Кейдар.

"Днес стартираха 4 екипа от доброволци от педагози, студенти, войници и жени, които служат редовно, както и служещи на алтернативна военна служба. Те започват да обгрижват децата на медицинските лица на поликлиниките и болницата в града. По всяка вероятност утре ще открием и още един екип, защото интересът към тази форма на помощ е голям. Ние се грижим за деца на възраст между 3 и 11 години", каза Ариела Кейдар.

Следи се дали децата спазват хигиенните изисквания на министерството на здравеопазването, да не пропускат онлайн уроците и занятията.

"Нашите представители организират игри и забавления за децата. На по-малките разказват приказки, стимулират по-големите да четат книжки, да спортуват, да свирят, пеят и общуват с връстниците си от мрежата. Въобще да правят всичко възможно децата да не се чувстват лишени от родителите си. Напомнят на децата  да спазват дневният режим отпреди пандемията. И най-важното: да не се чувстват сами, а и родителите да са спокойни, докато лекуват съгражданите ни", допълни Ариела Кейдар.

Наричат Холон Град на децата

"През неочакваната ваканция всички институции, насочени към тях, продължават да действат, макар и виртуално. Най-популярен е Музеят на карикатурата и комикса, който не само им изпраща готови карикатури и смешки, но ги и обучава как да създават комикси за най-занимателния персонаж - коронавируса. И в нашата община се приготвя топла храна, не само за децата на медиците, но и за децата на самотните майки, децата със специални потребности, на семействата на изпратените в неплатен отпуск и най-вече за най-рисковата група -  тази на пенсионерите. Доставяме храната и до домовете им. И най-важното: всичко е безплатно", изтъкна Ариела Кейдар.

И докато в общината в Холон се грижат за останалите в къщи деца на медици, Съюзът на сладкарите в Израел е решил да видоизмени традицията от времената на война да се "осиновяват " отделни войници, намиращи се на фронтовата линия. Този път те "осиновиха" екипите на отделенията, в които се грижат за заболелите от коронавирус. Всеки ден към тях потеглят цели кашони с ръчно изработени шоколади, сладкиши и торти. В момента сладкарниците в Израел не са затворени, а работят за тези, които си поръчват от продукцията им за вкъщи.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32

Чудната красота на „Динозавърския Ренесанс”

Владимир Николов е палеонтолог и палеохудожник. Негови илюстрации са включени в н аскоро излязлата от печат книга на Стийв Брусати „Възход и падение на динозаврите”.  Владо е част и от експедицията на Природонаучния музей, която потърси и откри следи от динозаври по българските земи край Трънско.  Той може да разбие масово..

публикувано на 30.05.20 в 10:10

Онлайн училище за непушачи

За вредата от тютюнопушенето едва ли някой вече се съмнява. И въпреки това милиони продължават да пушат. Едни омаловажават последиците, други се оправдават, че ако спрат цигарите, ще си докарат стрес, който смятат за по-вреден от пушенето. Повечето го приемат за вреден навик, който обаче им доставя удоволствие. Общото между тях е, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:31

Създателите на антивирусен софтуер трябва да бъдат и психолози

Създателите на антивирусен софтуер трябва да разбират и от хора. Това казва Бари Макманус, който в продължение на 10 години е работил в ЦРУ. Там той е отговарял за разпити и за проверка чрез полиграф. Бил е инструктор по антитероризъм във ФБР и Митническата и гранична служба. Какви са фактите? Съвсем наскоро ООН предупреди за бум на..

публикувано на 28.05.20 в 13:30