Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54 пациенти са излекувани от коронавируса в Гърция

Възрастна жена с маска се разхожда в центъра на Солун.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни починалите в Гърция от коронавируса са 29 души, а заразените са около хиляда. Вече 54 пациенти са излекувани и изписани от болниците.

Строгите ограничителни мерки са под контрол на полицията. Води се борба и със случаите на спекула.

„Забраната за свободно движение на гражданите в Гърция ще продължи и след 6-ти април“, заяви пред гръцка телевизия министърът на развитието Георгиадис.

Мерките за контрол се прилагат безкомпромисно, съобщават от полицията.

За пет дни 4500 лица са глобени с по 150 евро за излизане от домовете без необходимата декларация с разрешение от властите.

Няколко компании са глобени за спекулативни цени на стоки от първа необходимост. Проверяват цените на горивата по бензиностанциите.

Правителството въведе извънредни мерки по контрол на движението на мигрантите, които са в лагерите на гръцките острови. До сега не е констатиран нито един случай на заразен от коронавирус сред настанените бежанци в Гърция по информация на правителството.

Гърците спазват мерките, като излизат само при крайна необходимост, констатират властите.

Не се забелязват опашки пред хранителните магазини, в които няма липса на стоки.

Тези дни са изключително критични за ограничаване на заразата, смятат специалистите в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

Голям пожар в кюстендилското село Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25