Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Българският бизнес и работниците ще ни извадят от кризата

Снимка: БГНЕС

„Като обхват, процедури и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат реален ефект върху икономиката като цяло. Това не означава, че не трябва да се предлагат, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати. Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката, бизнесът ще я спаси. Икономиката ще се спаси от усилията на работодателите и хората, които работят“. Това коментира пред БНР икономистът и бивш вицепремиер проф. Даниела Бобева. 

Тя е категорична, че кризата катализира интелектуалния потенциал: 

„Вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика, ще спрат чуждестранните инвестиции. Български фирми могат да възстановят позициите си на родния пазар. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“. 

Според икономиста Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата, в противен случай ще има асиметричност: 

„Европейската централна банка тръгна да спасява само страните от еврозоната, а страните от периферията, където сме и ние, остават да разчитат на съветите от Европейската комисия“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Бобева подчерта, че мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективността: 

„БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“.

По думите ѝ икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти и бизнеса в тази ситуация.

„Имаме опит с кризите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с близо 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме по-големи спадове не повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но процесът на спадове ще продължи и външните шокове ще изиграят голяма роля след това“. 

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“. 

„Традиционно работодателите свиват разходите, като съкращават персонала, след това голяма част от работещите не се връщат в същите предприятия. Сега сме в друга ситуация - при евентуално свиване тази година и бавно възстановяване на икономиката през следващата, безработицата ще скочи съществено. Това ще даде възможност за по-голяма гъвкавост... Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно в кризата. За него трябва директно финансиране“. 

Интервюто с проф. Даниела Бобева можете да чуете в звуковия файл 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та..

публикувано на 19.03.24 в 08:41
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов ". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.  "Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира..

публикувано на 19.03.24 в 08:21