Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За приликите и разликите с Германия в битката срещу Covid-19

Снимка: pixabay

"В провинция Бранденбург в Германия има около 1000 заразени с Covid-19 за момента. В Берлин положението е малко по-сериозно – над 2500. Може би има особеност, че Бранденбург е в бившата Източна Германия и тук населението не е е толкова мобилно...".

Това каза за БНР д-р Борис Таблов, който е анестезиолог-реаниматор в Германия и работи в гр. Нойрупин, разположен на 60 км северозападно от Берлин. Той е и преподавател в Медицинския институт на провинция Бранденбург:

„Подготвяме се за значително по-голям брой хора. В нашия регион, в който се намира болницата, за момента, имаме 14 случая регистрирани. Под карантина болници не са поставяни все още. От две седмици тече процес на подготовка за по-голяма вълна от болни с Covid-19. Болниците се подготвят така да разделят потоците от пациенти, че да не се налага карантинирането на цели отделения“.

И в Германия пациентите със съмнения за Covid-19 трябва да се свържат с личния си лекар. Медикът се свързва със съответната здравна институция, която отговаря за района, и насочва пациента към мобилен пункт, откъдето се вземат проби за PCR тест. Резултатите се получават след 2 дни.

„Работим както всички колеги. Нашата база данни все още е твърде малка, за да проявяваме някаква голяма степен на пионерство. Базираме се на опита и на това, което получаваме като информация от страни като Китай и като Италия, където вече повече случаи са натрупани. Както всички други, четем научната информация и се опитваме с препаратите, за които се появяват съобщения, че биха били помогнали на тези пациенти...“.

В болниците в Германия също има недостиг на защитни средства, маски и дезинфектанти.

„Ръководството на болницата излезе с апел към гражданите в региона, който се е подготвил и е купил по-голямо количество ръкавици и предпазни маски, ако може да ги занесе в болницата, където ще са далеч по-необходими. Както сами разбирате, не е по-различно (от България б.р.)“.

Таблов допълни, че различните провинции в Германия имат автономия да предлагат бонуси на хората, които се борят с коронавируса. В Бранденбург тя е 1500 евро не само за медиците, а „за всички, които не могат да спрат работа по една или друга причина“. Върху тази премия няма да се плащат данъци.

Относно мерките у нас и в Германия, лекарят  коментира:

В България сякаш мерките бяха взети по-радикално и по-рано, което, според мен, е по-правилният подход. В Германия започнаха около 10 дни по-късно да прилагат по-радикални мерки като затваряне на училища, на университети, масови събирания и други - нещо, което със сигурност оказва отражение върху разпространението на заболяването в България. Ако сравни човек числата, България за момента се справя доста по-добре – броят на случаите е значително по малък. Разбира се и популацията е 10 пъти по-малка, но броят на тежките случаи, на починалите, а и общият брой е по-малък“.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Групата от 120 българи от Дубай е излетяла за България

По информация на Генералното консулство на Република България в Дубай, макар и с голямо закъснение, групата от 120 български граждани, която беше блокирана на летище DWC в Дубай, е отпътувала за София днес в 16.50 ч. местно време с полет на "България Еър". Невиждан порой заля Дубай Забавянето се дължи на изключително натоварения полетен трафик на..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17