Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Разбирам, че ситуацията е трудна и положението – извънредно, а последствията от глобалната пандемия ще бъдат неприятни от икономическа гледна точка, но тези искания на правителството са прекомерни.

Това каза за БНР икономистът Мартин Димитров по повод решението на правителството за промени в закона за бюджета.

„Аз лично не бих ги гласувал в парламента, особено увеличаването на тавана на дълга от 2,2 милиарда лв на 10 милиарда лв. Това на мен ми изглежда като искане на празен чек, който във всеки момент от годината да може да бъде попълван от правителството. Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, още повече, че размерът на фискалния резерв е доста сериозен - около 10 милиарда лв....До момента, по редица поводи, от Министерството на финансите са били предпазливи, но в случая те казват следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени конкретните суми, и повече да не влизат в парламента тази година, каквото и да се случва. Това не е добрият вариант. Добрият вариант е да се направи сега една актуализация и, ако трябва, втора актуализация през годината, за да не бъдат записвани чак такива високи параметри“.

Това, че определен екип (на МФ) се е държал консервативно в миналото не означава, че ще продължава да постъпва по същия начин, предупреди Димитров и допълни:

„Няма как българската икономика да функционира нормално, ако транспортният сектор има проблеми с придвижването по границите. Това е от спешните задачи, които трябва да бъдат решени".

„Също така е много важно всички мерки, които включват компенсиране на служители, да бъдат записвани в един публичен регистър, за да можем да следим какво прави правителството“, коментира икономистът  по повод системата 60:40. Димитров допълни:

„Много е важно да има ясни критерии от самото начало кои фирми имат право да получават подобна помощ, за да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго“

Все още не е дефинирано кои са „най-тежко засегнатите“ сектори, които ще получат подпомагане, подчерта Димитров:

"Дали само тези сектори, които имат директна забрана да се работи в тях, или навсякъде, където ще има по-голям от 20% спад в оборотите".

Важно е забавянето в работата на икономиката да е минимално, допълни той:

„На мен ми се иска май-юни месец икономиката да започне да работи на по-бързи обороти. Това трябва да бъде целта! До момента има 10 000 нови безработни. Това е много за такъв период от време за една средна страна. Едната цел трябва да бъде спиране ръста на новите безработни и икономиката да започне да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората трябва да бъде основна цел и не трябва да бъде за сметка на опазване работата на хората“.

Един от начините за това е внедряването на електронно управление, уточни икономистът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20