Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приключи най-големият досега хакатон у нас - "Да хакнем кризата"

15 проекта финалисти със спасителни проекти срещу коронавируса получават финансиране

Снимка: Фейсбук

15 проекта получиха подкрепата на журито на най-големия хакатон за идеи за противодействие на кризата, предизвикана от COVID-19, озаглавен "Да хакнем кризата". 

48 часа, над 800 участници, 111 отбора с идейни проекти и десетки професионалисти в качеството им на ментори и жури. Това е само част от равносметката на най-големия хакатон, организиран до момента в България.

"Хакатонът приключи много над очакванията ни", каза Михаела Савова, говорител на оценителите по време на хакатона.

Михаела Савова е посланик на световната инициатива за стимулиране на технологичните иновации в България - Hello Tomorrow.

"Смело можем да кажем, че това е най-големият онлайн хакатон, организиран до момента в България. Имаме 15 финалисти в трите категории - "Спаси животи", "Спаси бизнеси", "Спаси общности" и те получиха финансирането от общо 15 хиляди лева, за да стартират. Разделят си наградата от 15 хиляди лева 15 екипа, като това е само началото", уточнява тя.

"След две седмици - на 11 и 12 април, 15-те компании ще презентират за ново финансиране", обясни Михаела Савова.

Шанс да доразвият своите проекти имат избраните, но и всички останали участници, сред които освен информационно технологични компании има и много лекари.

Представете си колко се чака специалист да разчете рентгеновата снимка, а по определен набор ключови критерии може изкуствен интелект автоматизирано да даде оценка дали образът от конкретен вид възпаление на белите дробове отговаря на този, характерен за коноравируса.

"Към момента всичко, което виждаме като предложения, е на ниво прототип и идея. Имаме "Коронапозитив" и "Онлайн доктор". "Онлайн доктор" дойде от екип доктори - това беше проект, който беше много обсъждан", допълни още Михаела Савова.

Най-голям интерес от страна на менторите и участниците има в категорията "Спаси бизнес". 

Репортажа можете да чуете в звуковия  файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена

Старт на сезона в Албена, чакат да отворят границата с Румъния

Курортният комплекс Албена посреща днес първите си туристи. С обявяването на извънредното положение в страната достъпът до курорта беше забранен, но още преди неговата отмяна посещението за разходка стана отново възможно. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, където всяко едно превозно средство бива..

публикувано на 29.05.20 в 15:46

Изкуственият интелект в помощ на университетите

Кандидат-студентската кампания тази година ще е различна. Заради последиците от Covid-19 много от университетите разчитат на дистанционни изпити. Но и при тях има и новости. Като използването на изкуствен интелект.  Изпитите и лекциите остават електронни до лятото на 2021-ва дори и за най-реномирания университет – Кеймбридж. Решението ядоса..

публикувано на 29.05.20 в 14:11

И фитнесите на протест, ако държавата не им помогне

Около 50 на сто от работещите във фитнес центровете са съкратени, не повече от 25-30% са посещенията на фитнес залите в сравнение с миналогодишния период. Това съобщи пред „Хоризонт“ Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес. Около 50 хиляди са заетите във фитнес индустрията, отбеляза той.   Фитнес залите бяха..

публикувано на 29.05.20 в 12:17

Игнат Арсенов: Няма да се чака 1 година за връщане на суми от туроператори

През предстоящото лято Комисията за защита на потребителите ще следи и проверява дали се изпълняват обещаните на туристите допълнителни бонуси или екстри към офертите, които се отправят антикризисно с цел привличане на повече клиенти. Това стана ясно от думите на  Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на..

публикувано на 29.05.20 в 10:24

Психолог: Най-важният урок от кризата е да забавим ритъма

„Всеки може да се възползва от този урок – да забавим ритъма. Защото се нагнетява най-високата тревожност, когато бързаме. Когато ни предстои следваща задача и следваща, ние не можем да се насладим дори на живота си, бързайки .“ Това каза пред „Хоризонт“ психологът Петя Стойчева – Кривицки. Тя коментира кризата с Covid-19  и нейното отражение..

публикувано на 28.05.20 в 16:17
Снимката е илюстративна

България работи по медицински диктофон без аналог в световната практика

Създаден е прототип на национална система за архивиране на образите при комуникация между болниците, лекуващи Covid-19 . Системата е в тестови период. Това каза в интервю за "Хоризонт"  проф. Димитър Чаръкчиев от Медицински университет в София, г лавен координатор на Националната научна програма „Електронно здравеопазване“. „Нашите болници..

публикувано на 28.05.20 в 15:31

Николай Сиджимов: Трябва да намалим отпадъците за депониране и изгаряне

Във времето на изолация делът на пластмасовите отпадъци се е увеличил, те са били извозвани от компаниите за разделно събиране при по-интензивен график. Заради хигиенни съображения и санитарни изисквания може да се наложи по-дълго да се използват пластмасови изделия за еднократна употреба, въпреки заложените европейски нормативи за прекратяване..

публикувано на 28.05.20 в 12:00