Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как ще бъдат отслужвани църковните литургии за Великденските празници

"Няколко пъти прочетох и гледах изявлението на Светия синод относно празнуването на тези църковни празници. Никъде не видях нещо по-особено от службите, които ще продължат по начина, по който е установено в Църквата от хилядолетия". Това каза отец Георги Райков от храма "Свето Възнесение" в Русе по повод предложенията за богослужения на открито.

„Хващаме се за една дума – „на открито“ – и всички започваме да раздухваме тази дума, а всъщност забравяме, че част от богослуженията по празници всъщност се правят на открито - като литиите около храма, като раздаването на върба по време на Цветница… В това няма нищо неестествено и нищо ново“, каза той.

„В нашия енорийски храм имаме голямо дворно място, Слава Богу. За по-малките храмове, а и по-големи в междублокови пространства, всеки може в интернет лично да прочете решенията на Светия синод. Там се казва ясно, че председателят на храма трябва да организира тези хора според възможностите на храма и редом с това да спазва и тези мерки, които са взети за всички".

Как се дезинфекцират храмовете

„Още в началото епидемията и от началото на мерките епархийските митрополити спуснаха окръжни писма за спазване на мерки по безопасност и дезинфекция на нашите храмове. Виждам в момента, че много малко хора са запознати и си мислят, че за нас не важат много от правилата. Всъщност те се спазват винаги и извън тези екстремни ситуации. Винаги храмовете се чистят и се дезинфекцират след всяко опело. Говоря извън тази ситуация, епидемията. Иконите, които наричаме „целувателни“, са със стъкло, което служители винаги забърсват… След приключване на работния ден в храма винаги служителят на църквата – клисар или служител, който се грижи за хигиената – преди да затвори, изгася всички кандила и свещи и забърсва с препарат целия храм. И така си заминава вкъщи. Това е било винаги! Ако сега ще се учим на хигиена, значи „ние сме най-окаяни от всички човеци“, както казва св. апостол Павел. Тези неща не са чужди, просто продължаваме да ги спазваме“.

Свещите се продават от служители с ръкавици. Така ще се раздават и върбовите клони.

Свещениците могат да носят с маски в проповедта и в личния контакт с хората, но това би било особено трудно за певците, които взимат участие в литургиите, подчерта отец Георги Райков:

„Имам чувство, че ще останем неразбирани. Има хора със слаб слух и те ни гледат точно в устата и разбират проповедта. Това е нормално за всеки човек, който има по-слаб слух. Ако сложим маска, те няма да ни разберат. Разбира се, това нещо, всичкото, ще стане на отстояние. От певницата си има ограждения,  шпалири, които се правят, за да не са хората в пряк контакт“.

„На мен ми прави впечатление, когато говорим за физическата хигиена, я спазваме безпрекословно. Става ми жал за това, че човек няма духовна хигиена“, каза свещеникът, който със съжаление забелязва липсата на вяра сред обществото .

Относно предложенията да бъдат затваряни храмове:

"Храмът е една духовна лечебница. Това е все едно да ограничим достъпа до болниците за болни хора. Призовавам всички хора, които имат нужда от молитва, които имат нужда да засилят своята вяра, да споделят нещо със свещеника, да получат своята духовна храна, да влизат в храмовете, но да не влизат болни. Мои лични енориаши съм отпращал с мир. Казвам „Братко, не се чувстваш добре, остани вкъщи, ще получиш същото духовно обгрижване, както при всички. Аз лично ще дойда…“.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: Георги Цветков

Коронавирусите всъщност са много разпространени

Коронавирусите всъщност са много разпространени. Голяма част от сезонните заболявания през зимата, които прекарваме всяка година, са причинени също от коронавируси. Това каза пред "Хоризонт" Любомир Нечев, химик и вицепрезидент на биотехнологична фармацевтична компания в Масачузетс, САЩ. „Ние имаме специфична технология, която контролира РНК...

публикувано на 25.05.20 в 09:15

Как говорят зависимите от футбол и не само...

Филолозите Антоанета Начева и Цветелина Добрева са авторите на две отделни лингвистични изследвания – съответно за езика на футболните коментатори и на наркозависимите. Сблъсъкът с еспресивно оцветения и динамичен речник на футболните коментатори В изследването си Антоанета Начева констатира наличие на речева агресия, нетипични..

публикувано на 24.05.20 в 17:00
Доротея Табакова

Доротея Табакова: Онлайн обучението е възможно само като допълващо

Доротея Табакова е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор е на песни и преводач на пиеси.  В дните на извънредно положение тя преподава руски език и френски език онлайн на най-малките. Уроците й са събудили интереса и на родителите, които с нетърпение очакват да се запознаят с нейните "асистенти" - кукли, измайсторени..

публикувано на 24.05.20 в 07:13

Коутиньо напуска Байерн

Филипе Коутиньо ще напусне Байерн (Мюнхен), след като клубът не задейства клаузата за откупуване от Барселона на стойност 100 милиона евро. Това разкри президентът на баварците Карл-Хайнц Румениге. "Клаузата за откупуване изтече и ние не се възползвахме от нея. Предстои да преценим на кои играчи ще разчитаме занапред", каза Румениге пред "Дер Шпигел"...

публикувано на 23.05.20 в 15:45
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович

Пленкович изтегли изборите в Хърватия, но ще излязат ли сметките му

По време на криза, каквато сега има с коронавируса, обикновено се увеличава подкрепата за управляващите и вероятно това е една от причините поради, които премиерът на Хърватия Андрей Пленкович реши да изтегли изборите за по-рано. Това заяви за БНР от Загреб Аделина Марини, издател на Euinside. Друга причина за насрочване на изборите за 5..

публикувано на 23.05.20 в 15:16
Михаил Околийски - ръководител на българския офис на СЗО

Доц. Околийски: СЗО полага огромни усилия да открие първоизточника на Covid-19

Световната здравна организация продължава да проучва кой е първоизточникът на заразата, която причини пандемията от Covid-19, заяви пред БНР ръководителят на българския офис на СЗО доцент Михаил Околийски. „Много е важно да се знае произходът на вируса. Затова се полагат огромни усилия, както в намирането на нулевия пациент в Китай, така..

публикувано на 23.05.20 в 13:40
Проф. Здравко Попов - президент на Института за публична политика.

Проф. Попов: ЕС да стане единен субект, за да защити интеграционния си проект

Европа трябва да мисли за възможността да се превърне в единен субект на международната и глобална среда, за да оправдае смисъла на интеграционния си проект, чиито дефицити и дефекти се видяха в кризата с коронавируса. Това каза в интервю за БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. „В противен случай ще стигнем..

публикувано на 23.05.20 в 12:50