Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Алиса Атанасова: Сега накъде е въпрос, който всички си задаваме

Алиса Атанасова
Снимка: Личен архив

Филмът "Петя на моята Петя" трябваше да открие тазгодишното издание на "София филм фест", но заради заразата от коронавирус фестивалът беше отложен, засега за началото на юни. 

Във филма Алиса Атанасова изпълнява ролята на поетесата Петя Дубарова. "Екипът беше толкова предразполагащ и толкова задружен и изпълнен с любов и вдъхновение. Хора, които искат да направят нещо наистина красиво в името на Петя Дубарова, че аз просто си попаднах веднага на мястото", каза в предаването "По първи петли" Алиса Атанасова.

Филмът не е биографичен, изтъкна актрисата. "Не е търсена някаква буквална прилика в говор или поведение, дори от малкото, което имаме като запазени снимки, видеа от Петя Дубарова, а по-скоро нашата интерпретация и най-вече как едно съвременно момиче си представя своята среща с Петя Дубарова."

Преди да изпълни ролята на Петя Дубарова, Алиса Атанасова е участвала в театрални постановки.

"Сега накъде според мен е въпрос, който всички по различен начин си задаваме с оглед на кризата, в която се намираме. За мен лично - накъде са следващите възможности", допълни Алиса Атанасова.   

Алиса Атанасова живее от 2 години в Германия, в момента е в Берлин и работи онлайн заради ограниченията за овладяване на разпространението на заразата от коронавируса. 

"Улиците са доста празни - нещо, което, особено привечер, създава странно чувство на отчуждение. Някак си на липса на хора наоколо, което влияе на емоционалното и психическо състояние", сподели актрисата пред "Хоризонт". 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27