Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Хърватия ще получи помощ от ЕК за щетите от земетресението

Щети от земетресението в Хърватия на 22 март
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен с овладяването на заразата от коронавируса, в Хърватия трябва паралелно да се справят и с нанесените от земетресението на 22 март щети.

"Действително е доста нереалистично, сюреалистично по-скоро това, което се случва. Това, което преживяхме преди 10-11 дни, беше действително като в някакъв филм - от една страна ограниченията, които са наложени заради разпространението на коронавирус, от друга страна земетресението", описа ситуацията в предаването "Хоризонт до обед" Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в Хърватия.

Хърватите са дисциплиниран народ и се съобразяват с наложените ограничения. През последните дни са отпаднали някои от рестриктивните мерки, посочи Златев.

"Иначе улиците са пусти, само може да видите хора в супермаркетите и в аптеките. Повечето хора работят от вкъщи, където могат."

Снимка: ЕПА/БГНЕСХърватия е подала апликационна форма до Фонд "Солидарност" на Европейския съюз за получаване на помощ за възстановяване на щетите от земетресението. 

"Направи се опис на щетите и се подава една апликационна форма, която Европейската комисия ще одобри и държавата ще получи подкрепа", поясни Огнян Златев. 

В историческия център на Загреб има най-много щети върху сградите. Веднага след земетресението е започнала оценката им. За всяка сграда се преценява дали е годна за обитаване. Над 500 души са настанени в студентско общежитие, пригодено от държавата за подслон на онези, които нямат възможност да се върнат в домовете си.

Много големи щети са нанесени върху паметници на материалното културно наследство, част от тях са и паметници на ЮНЕСКО, изтъкна Огнян Златев. 

Хърватия вече е получила помощ за справяне с част от щетите от земетресението от няколко държави членки на Европейския съюз - Словения, Франция, Италия.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателят на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34