Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: Не е проблем да отложим кандидатстудентската кампания

Проф. Димитров: УНСС един от водещите университети по електронизация на обучението

Проф. Анастас Герджиков в БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

"Не е проблем да отложим провеждането на кандидатстудентската кампания". Това каза пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Той уточни, че вече е била отложена предварителната сесия, която трябваше да започне през март и добави:

"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класирането. Ако епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия".

Той не очаква кандидат-студентите да бъдат много затруднени, защото ще се повтори това, което всяка година се случва, ако и сега изпитните сесии са две. Ако се стигне до вариант със само една сесия:

"Тогава ще бъдат в положението на колегите им отпреди няколко години, когато имаше само една изпитна сесия".

Проф. Герджиков посочи, че в СУ  "Св. Климент Охридски" вариантът за дистанционно обучение е подготвен, защото в продължение на два програмни периода са били осигурени от МОН два проекта за въвеждане на сериозно дистанционно обучение във висшите училища. Той увери, че има добре подготвени преподаватели, които да боравят с апаратурата.

Софийският университет има платформа, която предлага различни възможности - от тривиалните до конферентна връзка и чатове, обясни още ректорът на Алма матер.

"Хубавото на тази криза е, че преподавателите, които досега не са имали желание да се научат на това, което колегите им вече могат - да се справят във виртуална среда - сега бяха принудени да го направят. Което ще ни придвижи напред", коментира проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че за някои дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията.  По думите на проф. Герджиков, ако няма много голямо закъснение оттук нататък, до юли може да се очаква да се справят със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания.  

"Най-важно е да поддържаме качеството на образованието", категоричен беше ректорът на СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Анастас Герджиков посочи, че програмата за обмен на студенти в ЕС "Еразъм" вече е спряна, но може да се навакса с отлагането на мобилностите на студентите за по-късен етап през годината или за следващата година.

Проф. Д. Димитров/Снимка: БНТ

В предаването "Нещо повече" проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, заяви, че от ВУЗ-а са в готовност да намерят гъвкави решения за провеждане на кандидатстудентската кампания и да отложат изпитите колкото е необходимо и да имат нормален прием.

Той уточни, че УНСС е един от водещите университети в страната по електронизация на обучението. В университета се провежда нормален учебен процес по дати и по часове, както е планиран, но дистанционно.

"За което нямаме техническа възможност, го отлагаме за след края на извънредното положение", уточни проф. Димитров.

Проф. Димитров заяви, че присъствените събития за 100-годишнината на УНСС са отменени.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Анастас Герджиков и проф. Димитър Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината откъм Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53