Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: Не е проблем да отложим кандидатстудентската кампания

Проф. Димитров: УНСС един от водещите университети по електронизация на обучението

Проф. Анастас Герджиков в БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

"Не е проблем да отложим провеждането на кандидатстудентската кампания". Това каза пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Той уточни, че вече е била отложена предварителната сесия, която трябваше да започне през март и добави:

"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класирането. Ако епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия".

Той не очаква кандидат-студентите да бъдат много затруднени, защото ще се повтори това, което всяка година се случва, ако и сега изпитните сесии са две. Ако се стигне до вариант със само една сесия:

"Тогава ще бъдат в положението на колегите им отпреди няколко години, когато имаше само една изпитна сесия".

Проф. Герджиков посочи, че в СУ  "Св. Климент Охридски" вариантът за дистанционно обучение е подготвен, защото в продължение на два програмни периода са били осигурени от МОН два проекта за въвеждане на сериозно дистанционно обучение във висшите училища. Той увери, че има добре подготвени преподаватели, които да боравят с апаратурата.

Софийският университет има платформа, която предлага различни възможности - от тривиалните до конферентна връзка и чатове, обясни още ректорът на Алма матер.

"Хубавото на тази криза е, че преподавателите, които досега не са имали желание да се научат на това, което колегите им вече могат - да се справят във виртуална среда - сега бяха принудени да го направят. Което ще ни придвижи напред", коментира проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че за някои дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията.  По думите на проф. Герджиков, ако няма много голямо закъснение оттук нататък, до юли може да се очаква да се справят със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания.  

"Най-важно е да поддържаме качеството на образованието", категоричен беше ректорът на СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Анастас Герджиков посочи, че програмата за обмен на студенти в ЕС "Еразъм" вече е спряна, но може да се навакса с отлагането на мобилностите на студентите за по-късен етап през годината или за следващата година.

Проф. Д. Димитров/Снимка: БНТ

В предаването "Нещо повече" проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, заяви, че от ВУЗ-а са в готовност да намерят гъвкави решения за провеждане на кандидатстудентската кампания и да отложат изпитите колкото е необходимо и да имат нормален прием.

Той уточни, че УНСС е един от водещите университети в страната по електронизация на обучението. В университета се провежда нормален учебен процес по дати и по часове, както е планиран, но дистанционно.

"За което нямаме техническа възможност, го отлагаме за след края на извънредното положение", уточни проф. Димитров.

Проф. Димитров заяви, че присъствените събития за 100-годишнината на УНСС са отменени.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Анастас Герджиков и проф. Димитър Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиче с коремен тумор.  Костно-мозъчните трансплантации се прилагат..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата, провеждане на ротация на служителите,..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ . Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР...

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04