Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на продажбите на алкохол на Острова, експерт съветва да го намалим

Лондончанин минава покрай затворен пъб в британската столица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство преди няколко дни бяха изнесени данни, че само за първите 3 седмици на март - в рамките на паническото пазаруване заради настъпването на пандемията от коронавируса - британците са похарчили 160 милиона паунда повече за алкохол, отколкото през целия март 2019 г.

По принцип не само във Великобритания, но и на други места по света, се наблюдава консумация на повече алкохол по време на кризи.

Иън Хамилтън - преподавател по здравни науки в университета в Йорк, специалист по въпросите на зависимостта от алкохол и наркотици - отправи остри критики към правителството, че като допуска продажбата на алкохол не само в супермаркетите, но и оставя отворени по-малки специализирани магазини, отправя грешен сигнал към хората в несигурно време, когато имунната им система трябва да е изключително силна.

С Иън Хамилтън разговаря нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов.

„Интересно е, че правителството сметна, че магазинчетата, в които хората могат да си купят алкохол, трябва да са в списъка на дребните търговци, осигуряващи стоки от първа необходимост. Това ми изглежда странно, като се има предвид, че Световната здравна организация заяви, че алкохолът не бива да се използва като средство за справяне с тази криза.

Така че от една страна имаме британското правителство, което улеснява закупуването и респективно употребата на алкохол и в същото време имаме една известна и много уважавана световна организация, която казва, че трябва да правим всичко, за да убедим хората да не пият в тези трудни времена. Така сигналите към тях са объркващи. А алкохолът намалява имунитета тъкмо, когато хората трябва да са сигурни, че са с оптимално силен имунитет“, отбелязва Хамилтън.

Ние говорим неслучайно за алкохола, защото в страни като България битува становището, че алкохолът убива бактериите и вирусите. Какво смятате за това? Смятате ли, че британците също споделят това мнение или пият повече по-други причини?

Да, възможно е хората да смятат така, но то не е вярно. Алкохолът няма да убие вируса, освен ако не е над 70 градуса, а аз не бих препоръчал да се пие толкова силен алкохол. Може да има много вредни последици. Мисля, че са две причините да се увеличават продажбите. Едната е, че хората просто се презапасяват, защото може да нямат възможност да отидат до магазина няколко седмици.

И другата причина, която е по-тревожната, че използват алкохола, за да се борят с тревогата си, със самоизолацията и изобщо със страха от пандемията Covid-19. И, разбира се, алкохолът променя настроението и засилва емоциите, често с отрицателен знак. Така че, ако вече сте разтревожени, съществува риск, че ще се разтревожите още повече. Или че настроението ви ще се развали още повече.

Все пак трябва да приемем, че на хората им е трудно при тази самоизолация. Алкохолът, разбира се, не винаги се свързва с лоши неща. Разпускащо е да седнеш с приятели на чаша вино или бира и да си побъбриш, пък било то и по Скайп при сегашните условия, например …

Не знам как е в България, но проблемът, който ние имаме в Обединеното кралство, е, че когато хората пият у дома, пият повече, отколкото в заведение. Чашите, в които си сипват спиртни напитки или вино или бира, са по-големи от тези, които нормално се използват в баровете или в ресторантите. Така че пиенето у дома е особено рисково по отношение на количествата, които се консумират.

Вие всъщност сте експерт по зависимостите от алкохол и наркотици, така че предполагам има и една друга рискова група хора в условията на пандемията от коронавируса - наркоманите.

Абсолютно, ние вече наблюдаваме дефицит на хероин, идващ от страни като Афганистан, защото границите са затворени. Притеснявам се, че наркодилърите ще започнат да заменят хероина с една много по-силна дрога, наречена фентанил. Той е от 50 до 100 пъти по-силен от хероина. Мисля, че скоро ще станем свидетели в тази страна на свръхдози с това вещество.

Във вашите материали често споменавате и още една друга уязвима група - бездомниците.

Да, бездомниците не могат да се самоизолират и, най-вече заради начина им на живот, да спазват стандартите за хигиена като нас останалите. Разбира се, сред бездомните хора има голяма група, която има проблеми с алкохола и наркотиците. Така че те са не само изложени на капризите на времето като бездомници, но също рискуват да прибягват повече до алкохола и наркотиците, отколкото преди, просто с идеята да се справят с този вирус и всичко останало, което им се случва.

Съвсем ново проучване на общественото мнение показва, че повече от половината британци смятат, че правителството се е забавило прекалено дълго с въвеждането на националната карантина. Вие също не пестите критиките си към правителството, но какво смятате, че трябва да направят властите?

Причината да съм критичен е, че правителството трябва да е ясно в посланията си, свързани с Covid-19. Проблемът е, че бюджетът за службите, които се занимават с лечение на хора с проблеми с алкохола, беше съкратен жестоко. Това, което искаме да видим, е повече инвестиции в лечението на зависимите.

От друга страна, въпреки че много хора нямат проблеми с алкохола, ще има и такива, които ще се обърнат към него като средство за справяне с трудното си положение. И ако те мислят, че правителството одобрява това, като смята, че е наложително да останат отворени магазинчетата за алкохол - значи им е отправено не най-доброто послание.

Какво послание би отправил Иън Хамилтън по отношение на алкохола в криза към хората, включително нашите слушатели? 

Мисля, че сега е подходящото време да се замислим за нашето отношение към алкохола - колко пием и как се отразява това на хората около нас. Може би тъкмо сега е добре да помислим да намалим алкохола или дори да се откажем от него. Понякога не си даваме сметка как се отразява алкохолът на живота ни, докато не изчезне от него. Може би трябва да опитаме с един или два „сухи дни“ седмично - не става дума за пълно въздържание - но два дни в седмицата без алкохол би било едно добро начало.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03