Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета: Как да се смекчи ударът върху икономиката ни от кризата с Covid-19

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Актуализацията на бюджета, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката ни от кризата с Covid-19, ще бъде разгледана на второ четене в пленарната зала. Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв. Държавата е готова да поеме и 60% от осигуровките по схемата 60 към 40, което трябва да бъде отразено в текстовете. Кабинетът иска увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева.

Настоящият лимит на новия държавен дълг е 2 милиарда и 200 милиона лева, като управляващите искат максимална гъвкавост при търсенето на финансов ресурс. Част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време. Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие. Вчера - на извънредно заседание, ресорната парламентарна комисия реши да увеличи обема и на глобалната облигационна програма, който в момента е осем милиарда евро, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ:

"5 милиона и 144 милиона са изтеглени, изразходвани. До 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Да бъдат увеличени с още 2 милиарда, т.е. да имаме лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро."

Това не означава, че ще бъде използван целият лимит тази година, а се предоставя гъвкавост на кабинета, уточни Стоянова, която оттегли предложението си финансиране през Международния валутен фонд да бъде заложено като опция в актуализацията на бюджета. Това стана по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който е убеден, че е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции:

"Международни финансови институции не означава Международен валутен фонд. Тук се включва и Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа, от които вече сме ангажирали ресурс по многогодишното споразумение, свързано с финансиране от европейските фондове."

Бюджетната комисия отхвърли предложенията за промени, направени от БСП, които включваха директно подпомагане на всички засегнати икономически от Covid-19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36