Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Обратът на Острова по темата Covid придобива истерични нотки

В Лондон е невъзможно да заключиш хиляди хора, живеещи в лоши битови условия

Лондон, 5 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Навсякъде по света имаме феномена на масово недоверие към авторитета на правителството и към каквито и да е експертни твърдения, а правителствата не обръщат достатъчно внимание на това. Това каза в предаването "Преди всички" журналистът Мария Спирова, която от години живее във Великобритания. 

„В ситуация на криза един обикновен британец би могъл да си каже следното – "правителството два месеца ми казваше, че няма страшно и, че няма нужда да променям ежедневието си" (а правителството действително казваше това - как вирусът трябва да се разпространява безпрепятствено, за да се постигне „стаден” имунитет), след което се направи рязък завой, който с времето става все по-рязък и с все по-истерични нотки. В рамките на този месец и половина, в който се случи всичко това, се създава усещането, че хората, които трябва да взимат решения за общественото здраве и за обществения ред, нямат представа какво вършат.”

Когато тази връзка на доверие се разпадне, вече не можем да упражняваме контрол към това какво я замества, изтъкна Мария Спирова.

„Защото хората продължават да имат огромна необходимост от обяснение, особено при такива масивни стресове и масивни катастрофи, които се преживяват. И тъй като класическите авторитети вече нямат силата да им обяснят, да речем: "Не сте прави за 5G мрежата, защото тя се базира на вълни, които нямат нищо общо с разпространението на биологична зараза" - вече имаме проблем. И в този проблем хората се управляват от съвършено различни инстинкти и логика на взимане на решения.”

Защо Лондон на фона на градове като Рим или Париж изглежда така, сякаш мерките за овладяване на короновируса се неглижират? 
Британската полиция е известна с по-мекия си подход в сравнение с континенталната. Друг фактор са битовите условия, при които живеят много хора в британската столица, поясни Мария Спирова.
  

„Лондон е място, където огромни количества хора живеят в много тежки битови условия. Да заключиш хора, които живеят в малки, зле осветени стаи по 12 човека в къща, независимо дали са наематели мигранти или просто бедни семейства в наистина тежки битови условия, това в един момент се оказва просто неизпълнимо условие. Ако сте семейство, което живее в много малък апартамент и вътре има 6-7 човека и този апартамент няма дори градина, в която да излезете, или тераса, и като цяло е ужасно зле поддържан – става дума за много такива хора, в един момент вие наистина ще трябва да балансирате приоритетите на това какво ви казва полицията или правителството и това какво правят децата ви или колко сте скаран с членове на семействата си. Има приблизително 25% увеличаване на обажданията, свързани с домашно насилие във Великобритания в момента.”

Спешното отделение на лондонската болница, в която е приет за лечение Борис Джонсън. Снимка: ЕПА/БГНЕСПриемането на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън в болница е тревожен обрат, смята Мария Спирова. "От „Даунинг стрийт” направиха всичко по силите си да съобщят новината по възможно най-типично английския хладнокръвен начин", отбеляза тя и допълни, че Джонсън официално не е прехвърлил задълженията си.

Високата температура на британския премиер, поддържана вече 10 дни, според британски лекари е тревожен сигнал, че болестта прогресира към белите дробове. Все още няма официално огласена информация за резултатите от изследванията му, очаква се такава следобед, посочи Спирова.

Снимка: ЕПА/БГНЕСКакви са посланията на кралица Елизабет II в нейната реч, отправена към сънародниците й по повод пандемичната ситуация, предвид рядкото прибягване на монарха до стъпката извънредно обръщение?

„Има хора, които са остро и болезнено наясно, че се намираме в криза и хора, които не знаят това и не са го осъзнали, ако се съди по това, че в местен парк се събраха 3 000 души заради слънчевото време. Тоест има крайно несиметрично гледище спрямо това точно колко сме в криза, в зависимост от това кого питаш. И явно обръщението на кралицата беше с цел да покаже, че действително се намираме в момент, в който е необходимо национално обединение и национално подчинение на мерките за социална дистанция. От друга страна специално правителството на Борис Джонсън е особено привързано към алюзии „Втората световна война”. От самото начало Борис Джонсън преживява своето издигане като вид ново национално възраждане, като това, което е било преживяно по времето на Чърчил. /.../ Тоест, според мен културно тези алюзии за голямата криза, която е дефинирала британската нация на 20 век, в момента са полезни от мобилизационна гледна точка”,коментира журналистът Мария Спирова пред "Хоризонт".

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11