Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КТ „Подкрепа“ предлага допълнителни 30 дни платен отпуск за определени групи работници

Ваня Григорова: Бюджетът прави реверанс към богатите фирми

| обновено на 06.04.20 в 18:11
Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ предлага да се въведе допълнителен платен годишен отпуск от 30 дни за определени групи работещи - например майки с деца до 12-годишна възраст, както и за хора с увреждания.

Икономическият експерт на синдиката Ваня Григорова каза за „Хоризонт“, че в противен случай те са принудени да излязат в неплатен отпуск, което застрашава оцеляването им:

„Той би трябвало да стигне точно толкова, че да свърши поне маркираният край на извънредното положение. В момента тези хора са принудени да вземат неплатен отпуск, именно поради факта, че нямат такъв допълнителен, а неплатеният отпуск за хора, които и без това са уязвими, е меко казано неприемлив. По този начин оставаш в бедност и майката и детето“. 

В предаването "Нещо повече" тя коментира, че в посочения от правителството брой на нови безработни - 40 хиляди души, категорично не са включени всички хора, останали без работа, защото има много български граждани, които нямат право на обезщетение за безработица или имат право на минимални и няма да се регистрират в бюрата по труда. 

"Бюджетът прави реверанс към богатите фирми", заяви Ваня Григорова. Според нея мярката 60:40 и в новия и вид - с включени осигуровки, няма да стигне до масовия работник, защото малките и средни фирми нямат резерви, за да доплащат:

"Затова предложихме фондовете за осигуряване, през които ще минат тези пари - един милиард, те да покриват заплащането - изцяло или от части, на работниците, които остават без работа. напълно, без участие на работодателите. Забележете, ние сме синдикати и казваме, че не бива работодателите да участват, защото формулата 60:40 ще се ползва само от много богати фирми, които имат резерви". 

Интервюто на Людмила Железова с Ваня Григорова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служба в църква в Пирея край Атина на 17 май, когато Гърция започна да допуска вярващи в храмовете, останали затворени почти два месеца.

Църквите в Гърция отбелязват Възкресение Христово

Църквите и манастирите в Гърция се подготвят тази вечер да отбележат Възкресение, което беше забранено по време на празниците като част от мерките срещу коронавируса. Гръцките духовници призоваха да се спазват всички противоепидемични мерки. Украсяват църквите и манастирите в Гърция за празника тази вечер. Във всички църковни храмове ще..

публикувано на 26.05.20 в 10:43

Акценти от чуждестранния печат

Русия понася пандемията по-спокойно от други страни – „короната“ предава позиции, пише в. „Росийская газета“ . Заболеваемостта намалява от една седмица, а общата смъртност е близо седем пъти по-ниска от средната, отбелязва изданието, и посочва три причини за това: по-късното проникване на Covid-19 в страната, дало възможност за подготовка, ранното..

публикувано на 26.05.20 в 10:33
На 24 май по лозунга „Да отворим залите за изкуство“ собственици на танцови зали излязоха на протест пред Министерския съвет.

Договарят мерките за отваряне на залите за изкуство

Правилата и мерките, при които ще заработят залите на закрито за изкуство ще договарят министрите на здравеопазването и културата Кирил Ананиев и Боил Банов с представители на инициативния комитет на работещите в тази сфера. Поканата за срещата, която ще се проведе в по-късно днес, дойде след протест за отварянето на залите на 24 май, каза за..

публикувано на 26.05.20 в 10:24
Сребърни наночастици се използват в някои дезинфектанти.

Дезинфектанти с наночастици и фини термометри у нас

В тежката ситуация с коронавируса могат да се откроят положителни, съпътстващи развития, заяви днес доц. Ангел Кунчев, като посочи три от тях - информационната система за Covid-19, бум в регистрацията на дезинфектанти и проект за фин термометър за ранна диагностика. „Нещо, което иначе отнема месеци и години, в случая бе направено за..

публикувано на 26.05.20 в 09:55
Александър Андреев - говорител на Централната избирателна комисия

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме, заяви пред БНР говорителят на Комисията Александър Андреев. “ В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да..

публикувано на 26.05.20 в 09:55
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Необходимо е укрепване на РЗИ, студентите да учат повече вирусология

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви днес, че от натрупаната досега информация от кризата с коронавируса могат да бъдат направени следните изводи - необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България, преди всичко в лицето на РЗИ, и разширяване на обучението на студентите по медицина в областта на..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Д-р Нина Янчева: Тенденцията е към затихване на епидемията от Covid-19

Смятам, че данните (за развитието на коронавирус у нас – б.р. ) са оптимистични, каза пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница в София и допълни: “ Не само за нашата страна, но и за света се наблюдава тенденция за затихване на епидемията. Това е била еволюцията и на предишните коронавирусни инфекции от 2003 и 2012г., така че и аз..

публикувано на 26.05.20 в 08:49