Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български доктор в Аликанте изобрети защитна маска от шнорхел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български доктор в испанския град Аликанте изобрети прототип на маска за защита от коронавирус, направена от шнорхел. Д-р Чарлз Петков работи в спешното отделение и е в първите редици, които се сблъскват с болестта. Проектът му вече придобива популярност в Испания. Какво е да преживееш ада на битката с Covid-19 и какво отключи тази битка в българския лекар. С него разговаря Тоня Димитрова.

"Аз винаги съм си бил така – да си оправя аз моите проблеми, а не да чакам трети човек: дали ще е правителство, шефове, учители да ми оправя проблемите – аз сам".

Така д-р Чарлз Петков вижда себе си. Роден е в Нова Зеландия. В България е живял едва няколко години като дете. Живее в Австралия, завършва медицина в Страната на баските в Билбао, а в университета в Единбург - магистратура с рядката специалност "Екстремна медицина". Сега работи в Бърза помощ в болницата в Аликанте на средиземноморския бряг в Испания. Сблъсква се за първи път с коронавируса на 10 март, няколко дни преди да бъде обявена карантина в Испания.

"Набързо-набързо се промени много самият сценарий - от нормалните пациенти, дали ще бъдат травматология, дали ще бъдат сърдечни – 90% станаха само дихателни".

Казва, че първите седмици са били пълен хаос в болницата в Аликанте. Липса на защитни облекла, много информация, която докторите не разбират напълно. Слагали са найлонови чували, за да се предпазват в началото.

"Тежко е, тежко е, когато се върна назад. Първите две седмици бяха много неадекватни. Нямахме почти защита, имахме само по едни нормални маски, тези хирургическите, и една по-специална с повече протекция. Лека-полека,  благодарение на хората, които започнаха да произвеждат пластмасови щитове, можехме да бъдем по-предпазени".

В болницата на д-р Чарлз Петков има множество заразени медицински служители, двама лекари все още са в критично състояние.

"Около 14% от заразените са санитари, над 130 000 са заразените. Това са две седмици поне, когато няма да могат да работят и още две за карантина и е голям проблем".

В пика на епидемията интензивното отделение на болницата в Аликанте е препълнено, разказва д-р Петков.

"Един следобед имахме по един пациент на всеки 10 минути и горе в интензивното вече нямаха места, където трябваше да се правят интубации или неинвазивна дихателна система, така че трябваше да влизаме ние още долу в спешното отделение да слагаме дихателните машини".

А в спешното отделение лекарите нямат необходимите условия за лечение.

"Когато сложиш една дихателна система, ти правиш около самия пациент един облак от вирус и ако нямаш добри кондиции, е много опасно. Естествено виждаш един човек, който е на прага на смъртта и отвътре ти излиза геройското".

Така колега на д-р Петков решава с опасност за своя живот все пак да спаси пациент, който е на прага на смъртта. Дни по-късно същият този колега е с диагноза Covid-19.

"Оттам аз се ядосах и си викам – добре, сега ние тука рискуваме нашия си живот, за да помагаме на други и трябва да бъдем по-защитени".

Д-р Чарлз Петков неслучайно завършва екстремна медицина. Страстта му към екстремните спортове му дава и решение в ситуацията. Ключът се оказва маска за гмуркане.

"Видях маската – шнорхел до мен и си казах – това е много добър щит за лицето. И от чертеж на чертеж, леко-полеко измислих самия прототип".

На извода на маската за дишане се поставят филтри, които да предпазват от коронавируса, а цялото лице е напълно защитено и запечатано. 

Д-р Петков успява да разработи проекта в cътpyдничecтвo c eĸип, cъcтaвeн oт пpoфecopи пo дизaйн - Дeйвид Улибapи, Cepxиo Фepepo и Mигeл Aнxeл Гapcия от Вaлeнcия. 

За реализиране на проекта сътрудничи Иcпaнcĸaтa acoциaция пo poбoтиĸa и дoмaшнa aвтoмaтизaция, както и с местното правителство, а маските вече се употребяват в болницата в Аликанте, има поръчки и за други части на Испания. 

Могат да се произвеждат на 3D принтери. Сега коронавирусът отхлабва хватката си в Испания и това се усеща и в болницата на д-р Чарлз Петков. Той обаче предупреждава българите.

"Не е шега работа. Аз, сблъсквайки се всеки ден с този вирус, виждам по радиографиите самия клиничен курс как е. Няма нищо общо с един грип. Афектира много белите дробове. В един момент от стабилно положение човек може за 24 часа да отиде до дестабилизация и смърт".

Испания изпревари Италия по брой потвърдени инфекции, но в Испания има и повече излекувани. През последните дни броят на новите заразени трайно намалява. А след тежкото изпитание д-р Петков вижда повече добро у хората.

"Аз виждам, че хората повече разговарят помежду си, имат повече време за децата. Креативността, изкуствата се въздигнаха много повече и се видя, че доброто е по-силно от злото."

Интервюто на Тоня Димитрова с д-р Чарлз Петков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

* В звуковия файл е направена репортерска грешка. Д-р Чарлз Петков не е син на писателя Момчил Николов, а твърди, че е син на прототип на герой от романа му „Чекмо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20