Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: България е единствената в ЕС, която не е задействала реална помощ

Димитър Ганев: Трябва да се гледат индикаторите за безработица

Снимка: БГНЕС

"Ние сме единствената страна в ЕС, която не е задействала реална помощ. Правителството съвършено нищо не прави по икономическата ситуация в страната. Знаем, че в такива моменти помощ е само онази, която е навреме". Това каза пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той посочи, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са добри и навременни.

"Вече мина месец и бизнесът умира. Управляващите се опитват да оправят едно мъртво родено и изцяло сбъркано постановление. Мярката 60:40 сега я оправиха, но пак е неработеща", коментира Стойчев и обясни, че самата идея на тази мярка е сбъркана, защото в момент на криза, когато работата е спряла и хората не могат да работят, да се търси 100% компенсация е възможно може би само за гигантски фирми, които имат огромни запаси и могат да се възползват от подобна мярка, но те нямат нужда от помощ. Стойчев даде пример, че в Германия мярката е 60:0, а във Франция е 50:0. По думите му в България тази мярка иска да гарантира 1005 заплатата на човек, който не работи: "Да, това не е по негова вина, но защо да получава пълна заплата. Това го няма никъде в света".

Той беше категоричен, че за над 90% от българския бизнес мярката 60:40 не е работеща и това се вижда и от опашките пред бюрата по труда. Стойчев коментира, че не само не са добри икономическите мерки, но към днешна дата те не са започнали да се прилагат. Според него опозицията в парламента не е компетентна по икономическите въпроси.

Според него основната задача на управляващите е в максимална степен да се запази работната сила. 210 хиляди са новите безработни, посочи социологът, като се позова на данни на агенция "Галъп интернешънъл".   

Димитър Ганев

В предаването "Нещо повече" Димитър Ганев от агенция "Тренд" заяви, че кризата, която ни очаква, няма да е по-малка от тази, която наблюдаваме в момента:

"Дори да направим най-добрите мерки в България, когато спрат да работят автомобилните заводи в Германия и нашият износ бъде занулен в следващите няколко месеца, това ще доведе до много тежка икономическа ситуация".

Ганев изтъкна, че най-важното нещо, което трябва да се гледа в момента, са индикаторите за безработица и да могат да се задържат максимално много хора на работните им места:

"Представете си колко тежък процес ще бъде разпределението на трудовия пазар след това". 

В политически план Ганев коментира, че не очаква сближаване на позициите на президента Румен Радев и правителството

"В такъв тежък момент за обществото - не само в икономически, но и в социален план, много по-трезво би било хората да чуят мерки, които се подкрепят от всички институции, защото така доверието към тези мерки и тяхното спазване би бил по-ефективно". По думите му президентът не се е решил на този вариант.    

Според него БСП е много активна с различни предложения за алтернативни мерки, защото след кризата ще има социално недоволство от резултатите от мерките, предприети от управляващите, и гневните хора ще търсят свой политически изразител: 

"Опозицията и президентът искат да станат легитимен изразител на това недоволство - като кажат, че те са предлагали алтернативи, но правителството не ги е послушало".

Цялото интервю на Людмила Железова с Кънчо Стойчев и Димитър Ганев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят пазарите за птици в Монтанско заради птичия грип

С цел недопускане разпространението на заболяването инфлуенца по птиците или т.н. "птичи грип" в област Монтана се преустановява продажбата на птици на пазарите за животни.  Това стана ясно след проведеното заседание при областния управител Ивайло Антонов на постоянно действащата епизоотична комисия.  Като мерки за ограничаване на..

публикувано на 20.04.24 в 19:13
Протест в Рим

Демонстрация в Рим в защита на труда, общественото здравеопазване и правото на протест

В Рим се проведе протестно шествие с митинг организиран от двата най-големи синдикати Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL) и Италианския съюз на труда (UIL). Демонстрацията се проведе под лозунга "Стига вече" (Adesso basta), в защита на труда, за осигуряване безопасност на работното място, за правото на здравеопазване и в..

публикувано на 20.04.24 в 18:59

Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп. С транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците, групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София. До това..

публикувано на 20.04.24 в 18:41

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22