Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За баланса между защита и свобода по време на извънредно положение

Снимка: архив

„Свободата е ежедневно усилие, тя не е дадена даром и всеки ден трябва да се бориш за нея”, каза журналистът Владимир Йончев в предаването „Изотопия” по „Хоризонт”. Според него работата на журналиста в извънредни условия е повече, но в същото време дори по-лесна, защото „знаеш каква е цената”.

Оправдават ли мерките срещу пандемията отнемането на основни свободи?

„Човешките права не могат да бъдат отменяни при никакви обстоятелства. Ясно е, че трябва да се вземат мерки – като ограничаване на придвижването, но правото на информация и свободното слово не могат да бъдат отменяни. Това са изначални човешки ценности, които са основополагащи”, категоричен е Владимир Йончев.

В ситуация на извънредно положение обаче властите получиха възможността да проследяват всекиго посредством мобилния телефон. Това породи спор кои точно мерки са нужни и кои са прекалени. „Притеснителното всъщност е че се въвеждат практики, които не са временни, а могат да продължат и след приключването на кризата”, коментира Владимир Йончев.

Извънредните мерки и властта

Дори на властимащите ще им омръзнат непривичните на съвременното общество наложени ограничения в момента: „Това са мерки, при които не е естествено човек да живее прекалено дълго. След като извънредното положение отмине ние ще забравим за много от тях. Тогава някои от въведените сега мерки ще останат в сила много дълго време. Притеснението е, че под маската на „форсмажорни обстоятелства” се харчат пари за глупости и всъщност сега, занимавайки се само с коронавируса, не знаем какво друго се случва в държавата, а нещо неминуемо се случва. Убеден съм, че извънредното положение се използва, за да се вършат много „мръсни” неща, за които или няма да разберем изобщо или ще разберем едва по-късно.”

Светът след коронавируса няма да бъде същият

Според Владимир Йончев след кризисния период Европейският съюз ще премине от етапа на „затлъстяла бюрокрация” от последните години към етап на по-висока ефективност. Една от причините за това е, че следваните от големите международни организации политики са се оказали неприложими в днешната кризисна ситуация. За пример той даде решението в Италия две години преди епидемията да бъдат закрити 300 болници. Ако това не се беше случило е много вероятно в момента да нямаше подобен недостиг на легла в интензивните отделения.

„Европа ще бъде друга, много по-различна. Ще има промяна и у нас – хората ще питат повече как се харчи публичният ресурс.”

Мнението на журналиста Владимир Йончев е, че прекомерната социална изолация – над месец, би се отразила пагубно на човешката психика и е необходим план за връщането на обществото в нормалните му релси. Въпреки това той е съгласен, че препоръките на Националния оперативен щаб не бива да бъдат пренебрегвани:

„Възхитен съм от българския народ и проявената от него дисциплина, която може би дори скандинавска страна не е успявала да покаже. Тази криза извади наяве както много лоши черти на българина, така и други прекрасни – колко много благотворителни кампании се състояха и колко желание за взаимопомощ избухна тези дни.”

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: архив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19