Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите безработни от началото на извънредното положение са над 61 600

Държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя

Снимка: Пресцентър на МС

От началото на извънредното положение към днешна дата имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи днес на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„От тези 61 хил. 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение към момента. Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления“, подчерта Сачева и припомни, че всички срокове се удължават автоматично.

Най-много хора се регистрират от секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. На второ място е търговия, а на трето – преработваща промишленост, хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия, пластмаси. Малко са регистриращите се от сектор транспорт. 

Средно в последните 2-3 дни се регистрират по около 5000 души, в петък – 5100.

745 са завърналите се от чужбина, които са се регистрирали в бюрата по труда. 

Тя допълни, че е разговаряла с вътрешния министър Младен Маринов и във всички областни градове ще бъдат изпратени допълнителни полицаи, които да помогнат за реда по време на опашките.

„В момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетение към НОИ, така че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата“, отбеляза Деница Сачева.

Секторите, в които се намира работа, са свързаните с хранителни вериги, онлайн търговия и доставки, но също и охранителна дейност, социални дейности, рециклиране, каза още тя. 

И посочи, че към момента отпуснатите обезщетения са 15 404 – средният размер е около 650 лв.

Сачева припомни, че работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор

Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо до 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София.  

Относно схемата 60:40 Сачева подчерта, че държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя:

„Очакваме на 14 април да получим разрешението на Европейската комисия, за да започнем изплащането на средствата по мярката“.

За пет работни дни по мярката има над 840 заявления за почти 13 000 души.. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро и малки предприятия, и са в секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, мебели, и други.

На въпрос на „Хоризонт“ за възможностите за временна заетост в селското стопанство Деница Сачева отговори, че всички земеделски производители имат остра необходимост от хора, които да работят в тази сфера. 

Сачева изтъкна, че хората без работа и с регистрация в бюро по труда ще може да бъдат наемани в земеделието, без това да се смята за нарушение и да изплаща прекъсването на обезщетения: „Няма как да караме хората насила да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо, за да ги стимулираме максимално“. 

Министърът припомни съвета хората да не подписват споразумения за прекратяване на трудови договори по взаимно съгласие, защото това ги лишава от възможност за обезщетения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55