Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-важното от седмицата:

Напразни призиви за мобилизация срещу вируса, САЩ заплашват да оставят СЗО без пари, отровни преговори в Еврозоната

Доналд Тръмп жестикулира на среща на кабинета си в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите

Миналата събота, 4 април, броят на жертвите на Сovid-19 в глобален план надхвърли 60 000. От снощи, 10 април, те вече са над 100 000.

Документираните случаи на заболяването по света преди седмица бяха 1 100 000. Към днешна дата са 1 700 000.

Добрата новина от статистиката на университета „Джонс Хопкинс“ - поне 376 000 души с коронавирус са оздравели.

Относително "пощаден" остава най-уязвимият континент - Африка, но напастта настъпва и там, и в обхванатите от войни краища на Близкия изток. Вчера бе регистриран първият случай на коронавирус в страната с обявената от ООН за най-тежка хуманитарна криза в света - Йемен.

Най-засегната остава Европа - с Италия и Испания, където превесът на силите бавно и колебливо се накланя в полза на лекарите, но и с Франция и Великобритания, където вирусът е все още в офанзива.

Призиви за единение

Водачът на католическия свят се старае да дава ежедневно примери за това как да се държим в условията на карантина. Навръх Цветница и предстоящия Великден църквите остават затворени, а духовниците начело със самия папа отслужват литургии от дистанция - livestream. Молитвите на Франциск са за стотиците лекари, отдали живота си в грижа за болните. Молитвите му са и за всички нас - да не униваме, докато сме под ключ:

„Трябва да преоткрием, че животът не е пълноценен, ако не се използва, за да служим на другите. Защото животът се измерва с любов. И така, в тези свети дни, в домовете си, да застанем пред Разпятието, нека протегнем ръка към страдащите и тези, които са самотни и най-много се нуждаят от нашата любов. Нека не се тревожим за това, което ни липсва, а да помислим, какво добро можем да сторим за другите,“ каза папа Франциск след като отслужи литургия за Цветница в празната базилика "Свети Петър" във Ватикана.

Послание към своите поданици отправи и кралица Елизабет Втора -- нещо, което е правила в много редки случаи преди, като нашествието в Ирак и смъртта на принцеса Даяна.

„Заедно ние се борим с това заболяване и искам да ви вдъхна увереност, че ако останем обединени и непоколебими, тогава ще го победим.“

Към края на миналата седмица и началото на тази британците имаха нужда от такова послание. В сряда дневният брой на починалите от коронавируса надхвърли 900, а премиерът Борис Джонсън бе вече трети ден в интензивното отделение на лондонска болница. В най-критичния момент Обединеното кралство изглеждаше без лидер. Предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, побърза да разсее съмненията:

„Ние имаме правителствена система на управление. При отсъствието на Борис Доминик Рааб оглавява кабинета. Знам от всичко, което съм видяла и чула, че този кабинет, който се подкрепя от отлични научни съветници и първокласни служители, е абсолютно твърдо решен да се справи с тази криза.“

Британският премиер се справи в своята битка с вируса, но хиляди негови сънародници не успяха.

В Русия до снощи бяха потвърдени „едва“ 12 000 случая и по-малко от 100 жертви. Но заразата там през последната седмица взе да нараства с все по-бързи темпове. Президентът Путин огласи нови мерки в подкрепа на безработните и бизнеса. Неговият призив също бе за единство:

„Избор нямаме. Режимът на самоизолация и неговите изпитания трябва непременно да се издържат. От нашата дисциплина и отговорност зависи преломът в борбата със заразата, който трябва да постигнем. Скъпи приятели, всичко минава. И това ще мине. Нашата страна неведнъж е преминавала през сериозни изпитания. И печенеги са я терзали, и кумани. С всичко се справи Русия. Ще победим и тази зараза, коронавирусна! Заедно ще преодолеем всичко!“

Разкол в Съединените щати

В Съединените щати тази сутрин, 11 април, броят на заразените надхвърли половин милион. Преди седмица бяха под 300 000. Смъртните случаи нараснаха от 7 000 на 18 000. Още 6 600 000 американци поискаха обезщетения за безработица - вече почти 17 милиона от средата на март досега.

Докато милиони водят своите лични битки с пандемията и мизерията, политическите боричкания не стихват - за разпределението на парите от следващия спасителен пакет и най-вече за това кой е виновен за това, което ни се случва.

В сряда, 8 април, битката за президентския пост премина през ключов момент. Последният съперник на Джо Байдън за номинацията на Демократическата партия - социалистът демократ Бърни Сандърс, се обърна към милионите си привърженици с думите:

„Ще ми се да можех да ви съобщя по-добри новини. Но мисля, че осъзнавате истината. А тя е, че изоставаме с 300 делегати от вицепрезидента Байдън и пътят към победата е в действителност непроходим. И макар че печелим идеологическата битка и подкрепата на толкова млади, работещи хора в цялата страна, аз заключих, че тази битка за номинацията на Демократическата партия няма да бъде успешна. Затова днес обявявам спирането на моята кампания.“

В посланието си Сандърс засегна повече сегашния владетел на Белия дом, отколкото мобилизацията вируса:

„Като се държим заедно, ние ще победим Доналд Тръмп - най-опасния президент в новата американска история. Надявам се всички знаете, че тази надпревара никога не е била заради самия мен. Кандидатирах се за президент, защото вярвах, че като президент ще мога да ускоря и институционализирам прогресивните промени, които градим заедно. Сега пътуването ни може и да се забави, но ние ще променим тази страна. А с приятели, които мислят като нас, ще променим и света!“

СЗО пред пропаст заради гнева на Тръмп

Под натиск от политическите си опоненти заради неадекватните според тях мерки против пандемията, Доналд Тръмп отново потърси външен враг. Изборът му - точно в този момент и върху този "враг" в лицето на Световната здравна организация - падна като гръм от ясно небе:

„Сгрешиха за много неща. Имали са информация от по-рано и не са действали. Изглеждат много съсредоточени върху Китай. Ние ще проучим това. Ще разберем за какво плащаме и ще спрем финансирането на СЗО. Ще го спрем изцяло, докато не проучим въпроса.“

Времето е крайно неподходящо за такива нападки, отговори ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус:

„Всички политици трябва да се съсредоточат в спасяването на своите съграждани. Моля ви, не политизирайте този вирус! Той използва вътрешните ви разногласия. Ако не искате да имате още много чували за трупове, тогава недейте да го политизирате! Съединените щати и Китай трябва да се обединят и да се борят заедно срещу този опасен враг!“

Конкретните си намерения Тръмп ще огласи идната седмица. Но навръх пандемията 400 милиона долара (толкова бе годишната американска вноска през 2019 година) за Световната здравна организация са под голям въпросителен знак.

Разкол и в Европа

„Сега не му е времето.“

Така може да се перифразира и посланието на СЗО към онези европейски държави (като Австрия и Дания), които огласиха в началото на тази седмица намерения да разхлабят мерките за физическото дистанциране.

„Действахме по-бързо и рестриктивно в Австрия, отколкото в други държави и затова успяхме да избегнем най-лошото. Бързите и строги мерки сега ни позволяват да излезем от кризата по-бързо,“ обясни в понеделник канцлерът Себастиан Курц.

Вчера италианският му колега обяви удължаване на пълната карантина до 3 май. С близо 19 000 жертви до снощи (10 април), Италия не може да си позволи нов скок на инфекциите, заяви Джузепе Конте в отговор на предупрежденията от бизнеса и синдикатите, че милиони остават без средства и заплати.

Нямаше как да стане по-явен контрастът между по-богатите и същевременно по-леко засегнати от пандемията държави от Евросъюза, от една страна, и по-задлъжнелите, но и по-засегнати от вируса техни партньори.

В началото на седмицата Конте обяви още десетки милиарди евро в ликвидна подкрепа на бизнеса, наред с 400 милиарда допълнителни банкови гаранции. Но продължи да призовава за повече солидарност.

На фона на официалните изчисления и прогнози за рецесия с исторически пропорции във Франция (6 % за тази година) и Германия (двуцифрена през второто тримесечие), френският финансов министър Брюно Льо Мер формулира искането по-конкретно.

„Всички ние на този континент сме изправени пред една и съща криза и трябва да бъдем единни. Затова Франция предложи създаването на изключителен и временен общ фонд в подкрепа на всички страни от Европейския съюз, който да тласне възстановяването по координиран начин,“ обясни Льо Мер.

„Европа и Европейският съюз са изправени пред най-голямото изпитание от създаването си. Изправени сме пред огромно предизвикателство за здравето на населението ни,“ призна един от адресатите на френско-италианския апел - германският канцлер Ангела Меркел.

Но нейният финансов министър Олаф Шолц обедини усилия с колегите си от Нидерландия и Австрия, за да блокира инициативата за „коронаоблигации“ на видеопреговорите в сряда и четвъртък. Австрийският финансов министър Гернот Блюмел показа пълно недоумение защо Рим, Мадрид и Париж отхвърлят наличните помощни финансови инструменти като Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ):

„Към момента нито един от тези инструменти не е използван и затова не разбирам за какво е спорът. Хем имаш нужда от помощ, хем я отказваш.“

Италианската страна бе принудена да се задоволи с обещанието за продължение на дискусиите на по-късен етап, но в този момент преговорите бяха блокирани от настояването на Хага помощта на ЕСМ за Италия и Испания да бъде обвързана с условия за „реформи“, също както по време на дълговата криза преди години. Само намесата на Шолц спаси видеоконференцията от пълен провал:

„За нас е важно да бъдат използвани възможностите на Европейския стабилизационен механизъм, без да се изпращат европейски комисари, които тепърва да изработват сложни програми, както беше преди десет години. Сега има нужда от бързи действия за гарантиране на работни места и финансиране на здравеопазването.“

И така в четвъртък, 9 април, министрите от еврозоната си „стиснаха ръцете“ (виртуално) за спасителен пакет от внушителните половин трилион евро - заеми от ЕСМ за държавите, гаранции от ЕИБ за дребните и средните предприятия и пари от ЕК за заетите по схемите с кратко работно време.

„Тези договорености показват, че имаме политическата воля и гъвкавост да използваме инструментите, които създадохме по време на последната икономическа криза (ЕСМ), и да ги направим подходящи за настоящата. Този спешен план ще защити нашата социална и икономическа структура докато потъваме в рецесията,“ коментира председателят на еврогрупата Марио Сентену.

Но, колкото и да е внушителна, сумата от така договорената програма, която трябва да спаси цяла Европа, се оказа двойно по-малка от спасителния пакет в Германия. Основният спор - за общи облигации, обещава да трови и занапред отношенията между Севера и Юга на Стария Континент.

Какво още може да се каже за европейската „солидарност“ през седмицата, в която Европейската комисия „препоръча“ на страните-членки да отменят забраните за износ на лекарства и да престанат да се конкурират в презапасяването с медикаменти, а председателят на Европейския съвет за научни изследвания подаде оставка, недоволен от липсата на стратегия за справяне с пандемията?

8 трилиона долара недостатъчни

Общо 8 трилиона долара са ангажирали правителствата по света в подкрепа на бизнеса и домакинствата, но това не е достатъчно. Помощта трябва да бъде увеличена, защото икономическата криза, която едва сега се разгръща, ще е най-тежката от Голямата Депресия отпреди близо столетие, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В най-добрия случай - ако ковид-19 отстъпи през тази година, възстановяването ще настъпи през 2021-ва, но ще е само частично.

„Предвиждаме над 170 страни да имат отрицателен доход на глава от населението тази година. Това касае и развити, и развиващи се икономики. Тази криза не познава граници. Подчертавам, че има огромна несигурност пред тази перспектива - тя може да се влоши и зависи от много фактори, включително от продължителността на пандемията.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42