Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкоболните пациенти в епидемична ситуация

Снимка: БГНЕС

Много рискови групи пациенти са в затруднено положение заради пандемията от коронавируса, причиняващ Covid-19 и ограничения достъп до медицинска грижа, наложен от извънредното положение.

Една от тези групи е на пациентите с онкологични заболявания. У нас с тежката диагноза живеят над 350 000 души.

Пациентите с онкологични заболявания са с понижен имунитет, затова са и сред най-застрашените рискови групи в настоящата епидемична обстановка. За това към тях трябва да се насочат много специфични грижи, смята председателят на сдружението "Спри рака" Росица Касабова. Маски, ръкавици, дезинфектанти, социална изолация – изброява тя, но предупреждава: „Да не спират да се движат активно, да се хранят правилно, защото това има огромно значение и за имунитета, и за опасността от заразяване.”

Росица Касабова съветва онкоболните да не предприемат прекъсване на лечение произволно, без консултация със специалист. „Специалистът е този, който ще прецени кое е доминантата в случая и как да протече лечението, ако се налага да се лекува и едното, и другото.”

Има случаи на хора, които се отказват от лечение заради страха от зараза с коронавируса, потвърди Касабова.

Спрелите терапията се подлагат на още по-сериозен риск предвид епидемията от Covid-19, допълва Росица Касабова, като се позовава на данни от Китай и Италия. „В случаите на онкопациенти, засегнати от коронавируса, са по-рискови тези, които тотално са прекъснали лечението, отколкото тези, които са го заменили или са продължили лечението си.”

Онкоболните пациенти са приемат много трудно новата ситуация и извънредното положение, защото страхът от болестта се допълва и от новата заплаха за здравето и живота им, обясни пред БНР психологът Събка Чехович.

„През първата седмица беше панически страх – какво сега, как ще бъде, как да постъпя, не стига ли това, пък сега и другото. Но този страх постепенно премина в едни по-нормални норми. Всеки един от хората търсеше най-правилния път за себе си. Ако човек се остави на страха, той стои в този страх, няма излизане от този страх. Конкретно за хората в процес на онкотерапия това в момента е по-важната терапия, отколкото реалния страх от евентуално заболяване”, коментира психологът в предаването „Хоризонт до обед”.

Раковоболните постепенно преодоляват страха от коронавируса и се приспособяват към обстановката, твърди и пловдивският онколог д-р Татяна Апостолова. Тя пояснява, че така направената организация свежда до минимум риска от заразяване при лечението им. 

„Нещо, което много им се разяснява: че прекъсването на лечението може да бъде за тяхното здраве фатално. Защото би трябвало - такова е заболяването, да си получават регулярно терапията. Във времето можем да отложим примерно един курс химиотерапия с една-две седмици, но в по-дълъг период от време това би било рисковано за тях.”

Извънредното положение и наложените от него ограничения може да доведат до забавяне на диагностиката, опасяват се лекарите.

Ако заболяването се открие по време на спешна операция или при други обстоятелства, извънредното положение не е пречка лечението да започне веднага. 

Онкоболните са високорискова група пациенти, при които е задължително тестването за коронавирус, подчертава Росица Касабова от сдружението "Спри рака". „Ако по-рано се хване тази инфекция при тях, те могат по-безболезнено да се излекуват. Те могат да нямат симптоматиката първоначално и тогава е още по-лесно - вирусът не е тръгнал.”

Добре е пациентите да бъдат изследвани, но не можем да разчитаме изцяло на тестовете във всекидневната си работа, смята д-р Татяна Апостолова. „Подготвени сме, ако установим не само температура, а и друга симптоматика, свързана с клиниката на новия вирус, съответно да реагираме. Но една диагностика, първоначална, с бързите тестове, би била прекрасна.”

Важно е пациентите с онкологични заболявания да не бъдат заблуждавани за реалната ситуация, в която се намираме. Трябва да са наясно какво трябва да направят, за да очакват по-добро бъдеще, съветва психологът Събка Чехович. 

Много е важно и поведението на семейството и приятелския кръг. „Да няма съжаление в поведението на околните. Да има любов. Да има грижа, да има откритост. Но в никакъв случай съжаление. Отсрещният го усеща и това е твърде демотивиращо за него.”

"Да помогнем на най-уязвимите" е мотото на националната благотворителна кампания, организирана от сдружението "Спри рака" и Портал на пациента. Целта е да се събират средства за осигуряване на предпазни облекла и консумативи и тестове за онкоболните пациенти и медиците, които ги лекуват, съобщи Росица Касабова.

Детайли по темата чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46