Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за текстовете на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката

| обновено на 14.04.20 в 17:10
Снимка: БТА

Народното събрание обсъди регламента за връщане на надвзети суми за всички български потребители на природен газ, който е закупен от руския доставчик "Газпром Експорт". В дебатите парламентарните групи заявиха единодушие за подкрепа на предложените текстове от ГЕРБ.

Надвзети пари за газ ще се връщат на бизнеса с решение на "Булгаргаз" - около това се обединиха народните представители.

Държавният доставчик на газ вече е внесъл в енергийния регулатор осем заявления за нови цени в периода от 5 август 2019 до 31 март 2020 година, стана ясно от дебатите.

КЕВР ще се произнесе по всяко от осемте предложения на газовия доставчик, а той ще има 20 дни, за да пресметне сумите, които трябва да върне на българските потребители.

С топлофикациите ще бъдат подписани споразумения и 14 дни след това те ще получат парите си, които на свой ред трябва да изчислят колко имат да връщат на домакинствата. Срокът за това ще е един месец.

Допълненията в Закона предвиждат със задна дата да бъдат определени именно новите цени на газа, парното и електроенергията за периода от август до края на март. Сумата, която "Булгаргаз" вече е получила от "Газпром" е над 150 милиона лева без ДДС.

ГЕРБ и БСП се разминаха за това колко ще получи всяко домакинство на парно. Изчисленията на левицата показват по-малко от 10 лева на месечна база, а ГЕРБ изчисляват между 60 и 70 лева.

Спорът между първо и второ четене на закона беше, че част от промените изключваха връщането на пари за бизнеса, който е купувал газ на свободно договорени цени. В крайна сметка спорният текст отпадна и пари ще бъдат възстановявани и на бизнеса, който претендира за суми в размер на 45 милиона лева. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти,..

публикувано на 18.04.24 в 10:00
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата на лордовете, като лордовете внасят поправки, а депутатите ги отменят. За да може един..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14