Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По празниците „Отивам на работа“ отпада като основание за напускане на областните градове

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов
Снимка: БГНЕС

Няма да има нова заповед, свързана с движението и мерките по празниците за Великден. Единствената разлика е, че основанието отиване на работа за напускане и влизане в областните градове ще отпадне. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Единствената разлика във връзка с предстоящите празници, тъй като има 4 почивни дни, е това, че повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят и основанието за напускане или влизане в областните градове за отиване на работа ще отпадне“, каза той.

„Останете си вкъщи. Самосъзнанието и самоизолацията, оставането вкъщи е най-голямата превенция и дава най-положителен резултат в борбата с този бич, този коронавирус“.

Иванов съобщи, че на случаен принцип са проверени 9312 декларации, оставени по КПП-тата на областните градове. И е установено, че 641 лица, посочили като основание отиване на работа, въобще нямат сключени трудови договори за извършване на такъв вид дейност към фирмите, които са посочили. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани за безработни в бюрата по труда.

Полицаите не са за подигравка, полицаите на пунктовете са там, за да се грижат за живота и здравето на населението, каза главният секретар.

„Вчера хората се юрнаха, на изхода на София беше нещо страшно. Не знам къде отиват тези хора. Защо не се вслушват в призивите, които всички отправяме. Не разбират ли каква е опасността“, каза Иванов. И продължи:

„Не знам, може би искат след 10-ина дни, след тези празници да започнем да се задъхваме. Насила можеш да вземеш, а не да дадеш“.

Засилва се контролът по 215-те КПП-тата в страната - на входа и изхода на областните градове, Банско и Паничерево, което бе поставено под карантина. 

„За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще усилим служителите по пунктовете“, каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското присъствие около тях ще бъде засилено.

„Служителите на Пътна полиция също ще работят, ще изкараме и нови екипи, които ще работят с уреди за скорост и ще следят за превишена скорост и други нарушения“, допълни Терзийски.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обясни, че в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“ има изградени пропускателни пунктове.

„Към момента има изградени 23 КПП-та в кв. „Факултета“ и 5 КПП-та в кв. „Филиповци“. Същевременно вътре в територията по 5 пепегета (полицейска подвижна група) ще осъществяват контрол за спазване на тези мерки – недопускане струпването на хора на едно място, задължителното носене на маски и недопускане на безцелното движение на хора на територията на самите квартали“, каза Хаджиев.

Главеният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че до момента има 789 досъдебни производства заради неспазването на издадените мерки в условията на извънредно положение. От 5889 акта по закона за здравето 2534 са за неносене на предпазна маска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне за сега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора на колегата ни Добромир..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България. Идеята и изпълнението на проекта са осъществени от Центърa за върхови постижения "Наследство БГ"...

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05