Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът е заразил над 2,25 милиона по света, половината - в Европа

Испания удължава извънредното положение, Швейцария и Дания смекчават ограниченията

| обновено на 18.04.20 в 22:03
Снимка: Pixabay

Над 2, 25 милиона души по света са заразени с коронавирус, около половината от тях в Европа, сочат последните данни, цитирани от Франс прес, които са събрани от показателите на отделните държави и на Световната здравна организация. Починалите от инфекцията са 154 188. В Съединените щати, където вирусът в момента се разпространява най-бързо, заразените са 706 779, а 37 079 са смъртните случаи.

Тези данни представляват само малка част от реалните числа, тъй като повече държави тестват само сериозните случаи, отбелязват агенция Франс прес.

Испания, една от най-застрашените страни в света от пандемия Covid-19, ще удължи ограничителните мерки за движение на населението на страната с още две седмици, до 9 май включително, заяви премиерът Педро Санчес в събота, предаде АФП.

Въпреки това, Санчес обяви, че тази изключително строга мярка ще бъде облекчена за децата, които от 27 април ще могат да излизат, но „ограничено“, което не бе разрешено от началото на извънредното положение от 14 март. 

Болниците в Япония връщат все повече пациенти, докато страната се бори с разрастващата се зараза от коронавирус, а системата за спешна помощ не издържа, предаде Асошиейтед прес.

Токио

Съобщава се, че наскоро линейка, транспортираща мъж с висока температура и затруднено дишане, била отпратена от 80 болници и принудена часове наред да търси болнично заведение в центъра на Токио, което да приеме болния. Друг мъж с висока температура бил приет в влезе в болница, след като преди това парамедиците безуспешно разговаряли с 40 клиники.

Здравните власти в Швейцария установиха трайна тенденция на спад на броя на новите заразени.  Повечето хора в страната спазват социална дистанция и хигиена.

Билборд с плакат гласи „Забранено е да останете на този площад“, на брега на езерото Муртен по време на извънредното състояние на огнището на коронавирусната болест (COVID-19), в Муртен, Швейцария, понеделник, 13 април 2020 г

Това даде възможност правителството да вземе решение за поетапно смекчаване на въведените ограничения, отбеляза днес пред швейцарския в. "Тан" президентът Симонета Сомаруга.

Първи ще подновят дейността си фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства и магазини.

На 11 май ще отворят училищата, другите магазини и пазарите. Последни, на 8 юни, ще отворят отново врати висшите и средните учебни заведения, музеите, библиотеките и зоологическите градини.

Властите в Дания заявиха, че след Великден постепенно ще вдигат ограниченията, ако статистиката за заболелите рязко не се влоши. В сряда вече отвориха врати част от детските градини и началните училища в страната.

Общественият транспорт поднови работа във вторник. На 20 април ще заработят редица предприятия от дребния бизнес, включително фризьорските салони и автошколите, от тази дата ще работят и съдилищата. Кафетата, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени до 10 май.

Потвърдените случаи на заразяване с новия вирус в Дания вече са 7242, починалите от инфекцията са общо 346, в болници са настанени 317 пациенти, 87 от тях - в отделения за интензивни грижи. Тествани са 91 437 души. Това сочат данните на Националният институт за борба с инфекциозните заболявания в Дания. 

Кралица Елизабет отмени тържествата за 94-тия си рожден ден на 21 април и помоли да няма топовни салюти в нейна чест, както повелява традицията.

Елизабет Втора посочи като аргумент, че  не би било приемливо да се празнува в момент, когато кралството се бори със смъртоносната епидемия от коронавирус.

Великобритания почти достигна пика на болестта с над 14 хиляди смъртни случая. За първи път в 68-годишното управление на кралица Елизабет Втора тя отправя молба за отмяна на тържествата.

Жена говори на балкона си в Атина

Гръцката полиция арестува 13 души, които се опитали да влязат в църква в Пирея, където снощи се е състояло богослужение в нарушение на забраната за събиране на хора заради епидемията от коронавирус, предаде ДПА.

Днес властите съобщиха, че сред тълпата от богомолци имало и крайнодесни елементи, които хвърляли камъни срещу частите за борба с безредиците.

Правителството в Атина в сътрудничество с ръководството на Гръцката православна църква реши църковните служби да бъдат извършвани при закрити врата от средата на март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12