Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянен арест за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Четирима са обвиняемите за катастрофата, предизвикана от Николов

| обновено на 22.04.20 в 22:58
22-годишният Кристиан Николов при извеждането му от 4 РПУ в столицата
Снимка: БГНЕС

Кристиан Николов (22 г.) остава в ареста, реши тази вечер Софийският градски съд. Съдът прие, че на този етап има достатъчно данни, че той умишлено е причинил смъртта на журналиста Милен Цветков.

Въпреки възраженията на адвоката на Николов, че не е установено по безспорен начин, че именно той е бил зад волана на джипа, който удари автомобила на Милен Цветков на червен светофар, както и че не е установено категорично, че причината за смъртта на журналиста е катастрофата, а не последвалите опити да му бъде оказана първа помощ, съдия Мина Мумджиева прие, че има достатъчно доказателства, че 22-годишният мъж е причинил смъртта на журналиста.

Евентуалният умисъл е извлечен от високата скорост, с която се е движел автомобилът на оживено място и липсата на какъвто и да е опит да бъде избегнат удара. Според съда от съществено значение е, че Кристиан Николов е бил под въздействието на няколко упойващи вещества.

„Открити са четири вида различни упойващи вещества, като едното от тях е лексотан – лекарство, което повлиява страх и невроза. Това е освен амфетамина, освен кокаина, свен марихуаната, която е открита при него след взимането на теста и лабораторните изследвания“, обясни пресаташето на Софийския градски съд Милена Орозова.

В мотивите си съдия Мина Мумджиева записа, че Кристиан Николов е съзнавал риска за обществено опасните последици от поведението си, но е бил безразличен към тях. Според нея няма гаранции, че извън ареста той би се въздържал от употреба на наркотици – т.е. следователно може да извърши друго престъпление. Освен това той можел да се укрие, защото живее и учи в Германия.

На обвинението за евентуален умисъл в действията клиента си възрази адвокатът му Любомир Таков, защото според него няма доказателства той да се е познавал с Милен Цветков.

Прокурорът по делото опонира, че макар такива данни да няма, поредицата от нарушения на правилата на движението според съдебната практика могат да мотивират заключението, че Кристиан Николов умишлено е убил журналиста.

Според представители на държавното обвинение, с това се съгласи и съдът, 22-годишният мъж съзнателно е нарушил правилата, разчитайки на шанс да не се стигне до фатален инцидент.

Кристиан Николов следеше заседанието от ареста. Чрез скайп връзка той поиска да бъде пуснат на свобода, за да продължи образованието си.

Той може да обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд. Съдът насрочи това заседание за 30 май.

По-рано днес прокуратурата преквалифицира обвинението на 22-годишния Кристиан Николов в умишлено, включително и заради обстоятелството, че катастрофата е станала на оживено място и така е бил застрашен животът на много хора.

Че в близост до мястото, на което джипът на Кристиан Николов удря колата на Милен Цветков, има преминаващи на зелено пешеходци, се видя на записи от охранителни камери, разпространени в социалните мрежи.

Пак на такова видео от днес се вижда и как свидетели извеждат жив от колата му журналистът. Според предварително заключение от медицинската експертиза той е имал няколко несъвместими с живота травми.

Ако Кристиан Николов бъде признат за виновен, той може да бъде осъден и на доживотен затвор.

Четирима са вече обвиняемите за тежката катастрофа на Великден

Освен на Кристиан Николов, заради тежката катастрофа обвинение беше повдигнато и на майка му - Десислава Пешева, защото му е позволила да шофира автомобила на управляваната от нея фирма, след употреба на наркотици. 

Джипът „Ауди Q7“  е собственост на фирмата „Десислава Пешева комерс“, а майката на Николов е съдружничка на намиращия се от лятото на 2018 година в  ареста бизнесмен Миню Стайков.

Обвинения получиха и приятелката му - Симона Цветкова и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, които са пътували в джипа. То е, защото са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до катастрофата в неделя. Обвиненията на Цветкова и Иванов са по отделени материали от делото срещу Кристиан Николов.

Симона Цветкова и Георги Иванов са освободени снощи от ареста срещу парични гаранции от по 10 000 лева.

За престоя си там депутатският син разказа пред bTV, че бил притискан от разследващите да свидетелства срещу Кристиан Николов, както и че след освобождаването му полиция е правила обиск в дома му.

Такъв имаше и в дома на Десислава Пешева, малко след като беше освободена срещу гаранция от 100 000 лева.

Този широк кръг обвиняеми беше коментиран днес в интервю за „Хоризонт“ от  Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики:

„Това е по-правилният път, отколкото непрекъснато да завишаваме санкциите -  когато си наясно, че цялото ти семейство може да пострада, че приятелите ти може да пострадат и да бъдат по някакъв начин въвлечени в съдебно преследване, това ще има много по-отрезвяващ ефект върху такъв тип хора, които се качват и си мислят, че са безсмъртни на първо място и второ - че нищо няма да им се случи".

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.

Тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, стана на бул. „Черни връх“ в столицата на 19 април.   Снимка: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тежка катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков стана снощи на бул.

Джипът, ударил колата на Милен Цветков, не е имал спирачен път

Огледът на тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков показал, че при удара автомобилът му е изхвърлен на 20 метра напред, обясни директорът на столичната полиция Георги Хаджиев. Той поясни, че експертите не са установили спирачен..

публикувано на 20.04.20 в 08:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41