Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мангъров: По най-скромни преценки в страната има над 300 хиляди заразени

За да затихне епидемията, 70 на сто от хората трябва да срещнат вируса

Снимка: БГНЕС

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението е на доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров в предаването "Хоризонт до обед".

„Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване.“

Снимка: БТА

Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване“, подчерта Атанас Мангъров.

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. „В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят. Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46