Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров и Софийската филхармония планират пореден звезден сезон

Найден Тодоров - Музикант на 2018 година
Снимка: В. Балевска

Какво би могло да бъде общото между Марта Аргерич, Диана Дамрау, Хуан Диего Флорес, Гидон Кремер, Максим Венгеров, Рей Чен? Да, разбира се, музиката. Но и това, че са поканени да гостуват през новия сезон като солисти на Софийската филхармония. Дори и да сме си мислили по време на юбилейния, 90-и сезон на оркестъра, че сме присъствали на един от пиковете в историята му, оттогава насам директорът Найден Тодоров се стреми да ни покаже, че не е случайно избраното мото "Всеки концерт е празник!".

Замислените празници са много. Сега остава да се молим тежката ситуация за културата заради разпространението на коронавируса в световен мащаб да отмине и отпадането на десетки концерти да остане в миналото, за да посрещнем всяка от големите звезди, приели да гостуват у нас по покана на Софийската филхармония.

Маестро Тодоров признава, че не бърза да обявява всичко планирано:
"Причините не са в моето желание да не казвам, а това, че не сме наясно какво ще се случи наистина. Защото това е ситуация, каквато вероятно не се е случвала в живота на никого от нас - да не знаем какво ще се случва и докога. В този смисъл проблемите за нас са три: Докога ще продължи този lockdown за изкуствата, защото предполагам, че за обществото като цяло ще настъпи някакво олекотяване, но обикновено тези, които ги затварят първи, ги отварят последни. Вторият проблем е, че колкото по-дълго продължава това извънредно положение, това прекъсване на живота - което е, разбира се, с цел спасяване на живота, но е прекъсване на живота - толкова повече се объркват плановете на всички хора, не само нашите, но и на хората, на които ние разчитаме - на нашата публика. Ние не знаем как ще са подготвени те психически отново за среща с обществото. А за съжаление съществува съвсем реалната вероятност много хора да имат и тежки икономически проблеми след това прекъсване на живота за тях. Третият момент е, че ние не знаем в икономически смисъл каква ще бъде ситуацията и за нас, защото, когато подготвяхме този сезон, ние бяхме доста добре финансово. Но вече промененото финансиране, кризата с Covid-19, затварянето на цялата ни дейност за неопределен период от време и незнанието как това ще се отрази на финансирането на културата въобще (между другото, не само в България, а в целия свят), прави всичко доста имагинерно."

Тази и други свои мисли и идеи директорът на Софийската филхармония сподели в онлайн разговор с публиката на живо във Фейсбук - първи от новата поредица "Без маски", която институцията ще провежда всеки вторник от 17 ч. Освен въпроси, много от почитателите му отправиха поздравления и изразиха подкрепата си към музикантите в този тежък за всички период. Следващата среща в официалната страница на Софийската филхарония във Фейсбук ще бъде на 5 май с големия наш пианист, педагог и фестивален мениджър Людмил Ангелов.

Цялото интервю с Найден Тодоров за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25