Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните работници, които Франция не пусна, са завели съдебен иск

Повечето отказаха да съдействат на ГИТ

| обновено на 07.05.20 в 17:31
Снимка: БТА

Всичките 73-ма български сезонни работници, които на 5 май не бяха допуснати да влязат във Франция, пристигнаха днес на летище София обратно от Париж. 

Групата е проверена от Главната инспекция по труда на летището. Масово хората са отказали да съдействат. Само 7 от тях са предоставили копия от трудовите си договори. Те са сключени директно с френски работодател. 

До момента няма данни заминаването да е било организирано от българска  фирма посредник или предприятие, осигуряващо временна работа. 

Проверката продължава, данните за френските фирми, наели българите, ще бъдат препратени на френската трудова инспекция, за да се предприемат действия по компетентност.

По-рано стана известно, че фирма-посредник за наемането на работниците, е внесла жалба в Административния съд в Париж. Делото все още не е разгледано, обяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" консулът ни във френската столица Милена Узунова: 

"Делото няма как да се разглежда веднага в рамките на днешния ден. Беше направена проверка от страна на френските гранични власти, които установиха, че делото няма да бъде разгледано днес, но тъй като това е процедура по тяхното обратно връщане в страната, а не е процедура по изгонване, тази процедура позволява хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развитието на делото".

От МВнР уточниха, че от 17-и март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а от 8-и април - и сезонни работници. 

Българите са завели жалба

Работниците, които от 5-и май бяха блокирани на парижко летище, са завели съдебна жалба заради това, че не са допуснати във Франция, съобщи по-рано днес за "Хоризонт" Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, изпратили българите:

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България".

Нашите сънародници са заминали с трудови договори за бране на ягоди. 

Всички са качени на самолет за България без съгласие

В обедните часове днес стана ясно, че всички са качени на самолет за България. Това е станало без тяхно съгласие, заяви пред "Хоризонт" една от потърпевшите - Руска Пазвантова, като обяви, че в момента тече делото, образувано по жалба на българските граждани:

"Казаха, че няма начин да не ни качат, трябва да се качим, а в момента делото ни тече и затова самолетът закъснява. Нервите са ни съсипани, не само аз, а на всички хора. Днес ни излъгаха отново, "превеждат" без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, но те ни качиха на този полет. Защо не ни оставят още четири дни тука - под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-и, тогава пада забраната". 

"Беше ад... Три дни не сме спали... Страхът е голямо нещо... Имаше хора с временен договор и ни върнаха заради тях... Те ни казват дистанция, а на 20 квадрата бяхме 30 човека... Имаме задължения към банката, болна, не болна, заминах... Да ни тормозят, да ни блъскат. Оставила съм болно дете вкъщи, ако то разбере, че съм затворена в арест“. Това споделиха част от нашите сънародници, след като кацнаха на летище София. 

снимка: БТА

Вчера Министерството на външните работи посочи като причина за недопускането на българските граждани забраната за влизане на сезонни работници във Франция, която е в сила от 8 април, а днес ведомството призова българските граждани да не предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително.

По-рано днес в предаването "Хоризонт до обед" Сунай Мехмед описа ситуацията с нашите съграждани. "В момента се качват на самолета. Полицаите са хванали за ръка хората и ги прекарват да се чекират, насила", разказа Мехмед , който е представител на една от фирмите посредници: 

"Аз самият съм в момента на летището. Нашите сънародници са на 200-300 метра от мен... Нашите хора няма никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани вече 72 часа", подчерта Сунай Мехмед, който е наел адвокати от Червения кръст да се занимаят със случая на сънародниците ни. Делото е най-вече за това да могат да останат хората и след това за отношението на френските власти към тях", поясни Мехмед. 

"На някои от тях са били конфискувани телефоните. Накарали са ги да подпишат декларации на френски без преводач или юридическа помощ... И те са подписали документи да се приберат в България. Те не искат да се приберат в България... Когато не са подписвали документите, полицаят е подписвал на тяхно място".

И в момента кацат сезонни работници от България, твърди Сунай Мехмед. По думите му на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа. Това потвърди и българка, която е във Франция от 3 май и вече бере ягоди. Тя е влязла в страната без проблеми. "Представихме си документите, представихме си договорите", уточни тя пред "Хоризонт". "В момента съм на работа. По договор съм на работа". 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55