Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Сюзън Блументал: Ние сме участници в Третата световна война

Снимка: БТА

Проучване тази седмица показва, че американците са против отварянето на ресторанти, магазини и други бизнеси на фона на постепенното връщане към нормалния живот в някои щати. Допитването на "Вашингтон пост" и Университета на Мериленд показва продължаващия страх от заразяване с Covid-19 и нагласи за още по-мрачна картина

Междувременно президентът Доналд Тръмп описа пандемията като "удар срещу страната, по-лошо от атаката срещу Пърл Харбър и терористичните нападения от 11-и септември". 

Жертвите на вируса в САЩ са над 73 000. 

За контраадмирал от запаса д-р Сюзън Блументал ние сме участници в Третата световна война, която повечето американци водят не срещу враг в чужбина, а у дома, спазвайки указания за социална дистанция. Тя казва, че не трябва да губим надежда, като някои от причините за притеснение са свързани с решения на политическата сцена. 

"Много обезпокояващо е, че до 10-и май 43 щата имат планове да отворят частично или напълно бизнесите си. Това прави нас, учените, изключително тревожни, защото се притесняваме, че с това отваряне ще има скок в инфекциите и смъртните случаи. Все още нямаме достатъчно маски за лице, дезинфектанти, машини за обдишване. В болници в различни части на страната има опасно изчерпване на запасите. Това поставя както здравните работници, така и пациентите в риск. Все едно да изпратите войници на бойното поле без шлемове и броня". 

На бойното поле в момента сме изправени пред невидим враг. Подобен враг човечеството е срещало и преди. Жертвите на инфекциозни болести са повече от тези по време на големи военни конфликти. Отговорът според Блументал се крие в тясно сътрудничество между технологичните фирми и работещите в общественото здравеопазване. Нужно е и осъзнаване на степента на предизвикателствата и постоянно наблюдение. 

"Това, до което се стигна, е намаляване във финансирането на тези агенции. Преди да удари пандемията, бюджетът за Центровете за контрол и превенция на заболяванията беше орязан в голяма степен. Комисията за обществено здраве, от която част са оказващите първа помощ, беше сполетяна от съкращения на 30-40 процента от персонала. Това, от което имаме нужда, е в Съвета по национална сигурност, в миналото имаше такова нещо, координатор по глобална здравна сигурност – някой, чиято работа е да мисли по тези теми всеки ден. Не забравяйте, че в един взаимосвързан свят разпространението на една болест е само на един полет разстояние". 

Именно поради тази причина страните наложиха рестрикции при пътуване, рестрикции, които за експерти би трябвало да продължат. 

"Не мисля, че засега сме наясно, защото все още анализираме модела. Очевидно всеки иска нещата да са както преди, но все още не знаем достатъчно за естествената история на тази конкретна болест, за да направим такова предсказание. Например, научаваме, че Covid-19 е бил тук може би по-рано, отколкото смятахме. Помислете само как 40 хиляди всеки ден идват в САЩ от Китай. Това е голям брой хора, които са пристигнали преди затварянето на границата. Все още има много да научим и да направим много повече модели, преди да се вземе това решение". 

До момента, в който обществото се върне към нормалното, ще се следи внимателно информацията от властите. В САЩ президентът Доналд Тръмп доскоро провеждаше редовни брифинги за пандемията. Някои местни телевизии прекъсваха програмата си, за да предават пряко, а други отказваха да правят това с обвинение, че Тръмп използва момента за предизборна пропаганда. В крайна сметка медицинско лице - доктор Антън Фаучи, водещ здравен експерт на администрацията, получи завидния рейтинг на одобрение от 74 процента. 

"Според мен хората имат нужда от достоверна информация. Това е нещо, което научихме от нападенията с антракс у нас. Имаме нужда от лекари, на които вярваме, които ни казват истината за това какво се случва, колко са случаите, какво ни очаква. В противен случай ще породиш страх и страхът води до объркване, изпращане на смесени послания и няма постоянство. Имаше слухове, че групата към Белия дом за справяне с коронавируса ще се разпусне, сега разбирам, че това няма да се случи. Много е важно да имаме обединени действия на цялото правителство". 

Към момента усилията са насочени към тестване, спазване на социална дистанция и намиране на тези, които са били в контакт със заразен, а когато пандемията отшуми, ще очакваме политици и експерти да обединят сили, да анализират случилото се и да са готови за следващата инфекциозна криза. 

"Както веднъж бащата на медицината Хипократ е казал: "Превенцията е за предпочитане пред лечението". Трябва да инвестираме в изграждане на инфраструктура за постоянна готовност за пандемия и издръжлива здравни системи в Америка и по света. Ние спешно имаме нужда от национален и глобален план, който координира ключови компоненти от действията на държавата и частния сектор. Трябва да продължим подкрепата си за Световната здравна организация, която играе важна международна роля, като обединява различни страни за споделяна на най-добрите практики". 

Сюзън Блументал e здравен експерт с опит във федералната администрация от над две десетилетия. Тя е била в екип на четири американски президента. Блументал участва в семинар на базираната във Вашингтон фондация "Нова Америка" (New America). 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41