Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече родители настояват за отваряне на детските градини

Снимка: Община Русе

Все повече родители настояват за отваряне на детските градини, защото трябва да се върнат на работа след изтичане на извънредното положение. Резултатите от анкета в социалната мрежа показва, че 70% от родителите биха пуснали децата си на градина веднага. В допитването са участвали над 21 000 родители от цялата страна.

Родителите настояват за ясни правила при отварянето на забавачките, обясни Антония Кенова от Комитета за качествена и иновативна образователна система. Тя поясни, че писмото е изпратено до Министерския съвет.

„Искаме да видим план как биха отворили детските ни градини... След всичко изговорено ще се окаже, че нямаме условия да отворим и за две деца“. 

От Комитета настояват за три становища на епидемиолози какви биха били рисковете за персонала и децата в градините. 

Столична община е готова да реагира, ако министърът на здравеопазването или министърът на образованието решат, че това е възможно. 

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, по препоръка на Националния оперативен щаб, че детските градини и яслите няма да бъдат отворени. 

По информация на „Хоризонт“ в момента тече допитване до квалифицирания и неквалифицирания персонал в столичните детски градини и ясли каква част от тях са готови да се върнат на работа. Обмисля се и вариант, при който за всеки столичен район да отвори по една кризисна детска градина с по-млад персонал и с по-малки групи. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Детска градина във Враца

Детски учител: Ако градините не отворят, излизаме в неплатен отпуск

Много от учителите в детските градини са на прага на неплатен отпуск, след като почти са приключили с платения. За това предупреди в интервю за "Хоризонт" Анелия Бодурова от 169 детска градина „Коледарче“ в София. " Огромна част от детските..

публикувано на 04.05.20 в 10:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15