Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Научни изследвания" обявява конкурс за проучвания за Covid-19

| обновено на 07.05.20 в 17:59
Снимка: Pixabay

До края на месеца Фонд "Научни изследвания" ще обяви конкурс за финансиране на научни проекти за проучвания в областта на  коронавируса.

Стойността на конкурса е 1,8 млн. лв., които вече са одобрени от правителството.

Конкурсът ще има две тематични направления, обясни управителят на ФНИ проф. Георги Вайсилов:

“Изследване на самия вирус, разработване на терапии при заболяването. Второто тематично направление е насочено към социално-икономическите проблеми, свързани с пандемията. Основната част от средствата ще бъдат насочени към първото тематично направление и около 240 000 лева ще бъдат насочени към второто тематично направление“.

Не се изключва резултатите от конкурса да са ваксина или лекарство срещу вируса,  допусна зам -министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

От Фонда обещаха да проведат конкурса в кратки срокове, за да може проучванията в областта на Covid-19 да започнат максимално бързо.

Информация за тях ще постъпва на всеки три месеца, а обобщените данни от научната дейност ще бъдат публикувани на общоевропейския портал за изследванията в областта на коронавируса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министерски съвет

МС одобри 2,4 млн. лева за проекти за борба с Covid-19

Правителството одобри 2,4 млн. лева, с които да бъдат финансирани проекти, свързани с пандемията от Covid-19. Средствата за фонд „Научни изследвания“ ще гарантират разработването на конкурса за проекта, свързани с диагностиката и лечението на..

публикувано на 07.05.20 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът..

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45