Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Люцканов: Математическите модели за Covid-19 крият много въпросителни

Имаме твърде малко информация за т.нар. български модел, не са огласени ключови маркери

Снимка: pixabay

Математическите модели за развитието на епидемията от коронавируса крият немалко въпросителни. Така смята доц. Росен Люцканов от Института по философия и социология към БАН, който от години се занимава с логически системи.

Все още никой от нас не е виждал разработения математически модел за развитие на епидемията у нас, подчерта той в предаването "Преди всички".

„Освен това, когато се излагат прогнозите, винаги ни се казва първо, че ако моделът предвиди правилно нещата, значи е добър и работи. Ако пък не ги предвиди правилно, значи не сме били достатъчно послушни и не сме спазвали карантината. Не са предоставени условия, при които можем да опровергаем твърдението, че моделът е ефективен.“

Странно е да се говори за български водел за развитието на кризата, тъй като такива математически водели се разработват от 100 години и са добре известни. Много е трудно да се разчита на тези модели, тъй като става въпрос за нов вирус, поясни доц. Люцканов.

„Това, което е странно, е, че той се прави от математици, а някак си аз не чух конкретни числа. Математиците по принцип обичат числата. Единственото, което чувам въз основа на този прословут български модел, е кога се очаква да бъде пикът на епидемията. Тук също има объркване, тъй като се говори за пик, което е локално дефинирано понятие, а това, което ни интересува е максимум. Така или иначе, не чуваме числа. Аз не чух в оценките на този български модел колко човека ще се заразят, колко ще починат, какво ще бъде натоварването на болничната система. Нищо подобно не чух“, коментира той.

Когато се правят прогнози въз основа на някакъв математически модел трябва да се отчита включително твърдението, че коронавирусът, причиняващ Covid-19, не е достатъчно стабилен при високи температури, допълни Росен Люцканов. 

„Знаете, преди няколко дни температурите бяха 12 градуса, след няколко дни ще бъдат 28 градуса. Тоест, оказва се, че надеждността на модела зависи от надеждността на нашата прогноза за времето, включително. Което прави нещата много, много трудни.“

Когато става дума за стари и познати болести като шарката, можем да кажем, че моделите за тяхното разпространение са много прецизни и ефективни, коментира доц. Люцканов.

Тук не се знаят ключови неща. Оценките за това колко вирулентен е този вирус, тоест какво е неговото репродуктивно число, непрекъснато се менят. Първоначалната оценка, която беше дадена в Китай в края на февруари, беше около 1.5, което е съвсем малка стойност. Новите изследвания говорят за до около 5.7, а в момента има консенсус около 4. Това означава, че един заразен човек, инфектиран носител на вируса, е способен в отсъствието на мерки за овладяване на епидемията, да зарази четирима други. Само че, ако се окаже, че тази стойност не е 4, а е 2 – нещата са коренно различни.“

Подценява се това, че дори не знаем кога е започнала тази епидемия или пандемия, подчерта още доц. Росен Люцканов. Във Франция началото бе ревизирано, припомни той. 

„Тоест епидемията всъщност е започнала няколко месеца преди да бъде установено, че става въпрос за нещо подобно и вероятно лекарите по това време са смятали, че става въпрос за сезонен грип тип А или Б, какъвто върлуваше през зимата. Което пък означава, че е напълно възможно, както твърдят мнозина, доста повече хора, отколкото ние си мислим, да са прекарали вируса и да са се срещали с него, под една или друга форма.“

„Това, което всички виждаме и всички можем да направим, е да изтанцуваме един валс с този вирус – две крачки напред, една назад или обратното“, обобщи доц. Росен Люцканов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05