Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Росен Люцканов: Математическите модели за Covid-19 крият много въпросителни

Имаме твърде малко информация за т.нар. български модел, не са огласени ключови маркери

Снимка: pixabay

Математическите модели за развитието на епидемията от коронавируса крият немалко въпросителни. Така смята доц. Росен Люцканов от Института по философия и социология към БАН, който от години се занимава с логически системи.

Все още никой от нас не е виждал разработения математически модел за развитие на епидемията у нас, подчерта той в предаването "Преди всички".

„Освен това, когато се излагат прогнозите, винаги ни се казва първо, че ако моделът предвиди правилно нещата, значи е добър и работи. Ако пък не ги предвиди правилно, значи не сме били достатъчно послушни и не сме спазвали карантината. Не са предоставени условия, при които можем да опровергаем твърдението, че моделът е ефективен.“

Странно е да се говори за български водел за развитието на кризата, тъй като такива математически водели се разработват от 100 години и са добре известни. Много е трудно да се разчита на тези модели, тъй като става въпрос за нов вирус, поясни доц. Люцканов.

„Това, което е странно, е, че той се прави от математици, а някак си аз не чух конкретни числа. Математиците по принцип обичат числата. Единственото, което чувам въз основа на този прословут български модел, е кога се очаква да бъде пикът на епидемията. Тук също има объркване, тъй като се говори за пик, което е локално дефинирано понятие, а това, което ни интересува е максимум. Така или иначе, не чуваме числа. Аз не чух в оценките на този български модел колко човека ще се заразят, колко ще починат, какво ще бъде натоварването на болничната система. Нищо подобно не чух“, коментира той.

Когато се правят прогнози въз основа на някакъв математически модел трябва да се отчита включително твърдението, че коронавирусът, причиняващ Covid-19, не е достатъчно стабилен при високи температури, допълни Росен Люцканов. 

„Знаете, преди няколко дни температурите бяха 12 градуса, след няколко дни ще бъдат 28 градуса. Тоест, оказва се, че надеждността на модела зависи от надеждността на нашата прогноза за времето, включително. Което прави нещата много, много трудни.“

Когато става дума за стари и познати болести като шарката, можем да кажем, че моделите за тяхното разпространение са много прецизни и ефективни, коментира доц. Люцканов.

Тук не се знаят ключови неща. Оценките за това колко вирулентен е този вирус, тоест какво е неговото репродуктивно число, непрекъснато се менят. Първоначалната оценка, която беше дадена в Китай в края на февруари, беше около 1.5, което е съвсем малка стойност. Новите изследвания говорят за до около 5.7, а в момента има консенсус около 4. Това означава, че един заразен човек, инфектиран носител на вируса, е способен в отсъствието на мерки за овладяване на епидемията, да зарази четирима други. Само че, ако се окаже, че тази стойност не е 4, а е 2 – нещата са коренно различни.“

Подценява се това, че дори не знаем кога е започнала тази епидемия или пандемия, подчерта още доц. Росен Люцканов. Във Франция началото бе ревизирано, припомни той. 

„Тоест епидемията всъщност е започнала няколко месеца преди да бъде установено, че става въпрос за нещо подобно и вероятно лекарите по това време са смятали, че става въпрос за сезонен грип тип А или Б, какъвто върлуваше през зимата. Което пък означава, че е напълно възможно, както твърдят мнозина, доста повече хора, отколкото ние си мислим, да са прекарали вируса и да са се срещали с него, под една или друга форма.“

„Това, което всички виждаме и всички можем да направим, е да изтанцуваме един валс с този вирус – две крачки напред, една назад или обратното“, обобщи доц. Росен Люцканов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44