Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Европа, пандемията от Covid-19 - акценти от седмицата по света

Снимка: Pixabay

Дните на изминаващата седмица са натоварени със спомените за победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война, борбата с паниката от разпространението на коронавируса и първоначалното разхлабване на мерките за справяне с пандемията.

Навършиха се 75 години от капитулацията на фашистка Германия и края на Втората световна война.  Разпространението на Covid-19 наложи да се отменят възпоменателните церемонии, както и знаковият парад на Червения площад в Москва. За да се опазят от заразата ветераните от войната и техните наследници....

94-годишната британска кралица Елизабет Втора благодари на поколението, изнесло войната и даде висока оценка на хората днес.

Заплахата от Covid-19 в Русия, където действа строга карантина, доведе до отмяна на най-мащабния  военен парад - на Червения площад. Денят на победата се отбелязва във въздуха - с авиошоу на общо 600 машини, а руският президент Владимир Путин ще направи телевизионно обръщение. Гражданите ще запазят минута мълчание в 19 часа в памет на милионите жертви.

Спомен за края на Втората световна война

„Споменът няма край, никога няма да се освободим от историята си, предупреди германският президент Франк Валтер Щайнмайер в речта си.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и външните министри на девет европейски страни, между които и България, заявиха по повод 75-годишнината от края на Втората световна война, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа.

В становището се отбелязва, че “балтийските републики са били незаконно окупирани и анексирани от СССР, а други държави са били в желязната  хватка на Съветския съюз“.

„Остполитик“ или сближаване с Източна Европа, се смята за крайъгълен камък във външната политика на следвоенна Германия. В началото на 70-те години канцлер е социалдемократът Вили Бранд. В ексклузивно интервю за „Хоризонт“ неговият личен политически секретар Карл-Хенинг Розен споделя, че още в годините на изгнание по време на войната Вили Бранд разсъждава върху бъдещето на Европа.

Денят 9 май е натоварен и с мисълта за корените на Обединена Европа. През 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация, която е в основата на създаването на Европейска общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Планът на Шуман насочва към основаването на  Европейския съюз - от  икономическата интеграция се тръгва към политическото обединение на нова Европа, основана върху общи ценности.

Кризата с коронавируса продължава

Близо 4 милиона души са заразени с новия коронавирус в глобален мащаб, жертвите на заболяването наближават 300 хиляди, показва последната статистика на СЗО, която обхваща над 210 страни и територии.

САЩ остават най-засегнатата държава с почти 77 хиляди  жертви и над милион и триста хиляди заразени.

Жертвите на Covid-19 в Италия са близо 30 000. Великобритания премина този брой .

Испания е на второ място по брой на установени случаи на болестта в света - 240 хиляди души.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъдат положени всички усилия за слагане на край на „цунами от омраза и ксенофобия“, предизвикано от коронавирусната пандемия. Според Гутериш мигранти и бежанци са наклеветени за носители на вируса и лишавани от медицинско лечение.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът ще има нужда от около 40 милиарда евро, за да намери решение за борбата с новата болест.

Европейската комисия събра 7,4 млрд. от необходимите 7 и половина милиарда евро за създаването на ваксина и лечение срещу Covid-19. По време на донорската конференция самата Еврокомисия предложи 1 млрд. и 400 милиона евро. Германия и Франция обещаха по половин милиард евро за разработването на ваксина, а Норвегия отдели 1 млрд. долара за нейното разпространение.

Европейската комисия очаква рекордна рецесия в Съюза заради пандемията. В Брюксел беше представена пролетната прогноза за икономическото развитие, според която безработицата в България ще скочи до 7 на сто през 2020-а.

Милион и 500 хиляди медицински маски ще бъдат доставени на 17 страни членки, сред които и България, в близките дни, съобщиха от Европейската комисия. Доставката е част от новата поръчка на Комисията, чрез която бе финансирана покупката на 10 млн. маски за смекчаване на преките последствия от пандемията и изпреварване на нуждите, свързани с изхода и възстановяването от кризата.

Американските здравни регулаторни органи одобриха първия тест за коронавирус на базата на слюнка, който позволява на хората да вземат собствена проба у дома, предаде Асошиейтед прес. Тестът ще бъде достъпен чрез мрежа от болници в Ню Джърси.

Американският президент Доналд Тръмп съживи предизборната си кампания с интервю на живо по "Фокс нюз" в мемориала на Линкълн във Вашингтон с обещание за ваксина до края на годината.

Започна смекчаване на мерките

Германия се подготвя за пълно завръщане към нормален ритъм на живот. Правителството на Ангела Меркел и 16-те министър-председатели на федералните провинции се договориха да отворят всички магазини и да се възобновят аматьорските спортни мероприятия на открито при определени условия.

След почти двумесечна карантина Италия навлезе във фаза на връщане към по-нормално всекидневие. На работа се завръщат близо 5 милиона души. В очакване на най-дълбокия икономически спад след Втората световна война за милиони европейци и в други страни, започна облекчаване на строгите мерки за ограничаване на разпространението на новия коронавирус

Промените в карантината във Великобритания от началото на следващата седмица ще бъдат много ограничени. Премиерът Борис Джонсън е обещал да бъде „максимално предпазлив“ при облекчаване на социалното дистанциране, което е в сила 7 седмици. Борис Джонсън ще направи обръщение към нацията в неделя вечер, за да запознае британците с конкретните решения. По принцип правителството е валидно за цялото Обединено кралство, включващо Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но отделните части могат да следват и собствена политика, ако преценят, че това е нужно. В Северна Ирландия враждуващите от десетилетия юнионисти и републиканци се обединиха срещу общия враг-коронавирус. Прочутите графити в Белфаст сега са посветени на здравните работници.

Във Франция премиерът Едуар Филип потвърди, че излизането от изолацията, наложена заради коронавируса във Франция, ще започне от идния понеделник, 11 май, но извънредното санитарно положение е в пълно действие в рисковите райони.

Франция е разделена на две, според епидемиологичната ситуация. В региона Ил-дьо-Франс, който включва Париж и е най-гъсто населеният във Франция, вирусът се разпространява по-бързо от други, поради което ще останат рестрикциите.

В Румъния - президентът Клаус Йоханис обяви, че няма да удължава извънредното положение, но от 15 май въвежда състояние на тревога.

Турция обяви, че е приключен първият етап в борбата с коронавируса. Популярният турски здравен министър Фахретин Коджа обясни, че случаите на излекуваните е надминал броя на активните случаи на коронавируса.

В  Гърция, беше сложен край на пълната изолация заради Covid-19. Отпадат задължителните SMS-и за излизане от домовете и се отварят малките търговски обекти.

Гърците проявяват дисциплина при облекчаването на противоепидемичните мерки - това е изводът на полицията, която следи за носенето на маски и спазването на дистанция на обществени места.

Напрежение между София и Скопие

Напрежението между България и Република Северна Македония през последните седмици е провокирано от опозицията в Скопие. Така смята бившият премиер и лидер на управляващия в Скопие Социалдемократически съюз Зоран Заев,

Темата за преразглеждане на общата история между двете страни придоби особено значение през последните дни, след като представители на българските власти дадоха да се разбере, че могат да блокират предприсъединителните преговори със Северна Македония, ако до юни не заработи смесената историческа комисия и  в Скопие продължат с опити за фалшифициране на историята.

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония е част от заключенията на срещата ЕС-Западни Балкани, част от процеса на разширяване и пълното му прилагане е условие за тази цел". Това каза еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей пред външната комисия на Европейския парламент.

Протести в Словения, сблъсъци в Сърбия

Хиляди словенци протестираха в столицата Любляна снощи, обвинявайки правителството в корупция и използване на кризата с коронавируса за ограничаване на свободите на гражданите. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Крадци" и  "Долу правителството". Те се събраха пред парламента, охраняван от полицейски кордон.

В двумилионна Словения са регистрирани 1450 случая на заразени с коронавирус и 100 смъртни случая.

Малко след като състави правителство, четиристранната коалиция на Янша наложи строги мерки срещу разпространението на вируса, включително блокада за месец, затваряне на границите и забрана за пътуванията.

В Сърбия заседанието на сръбския парламент беше белязано от сблъсъци и хаос, преди обсъждането на промени в закона за избор на депутати и за местните избори. Председателят на опозиционното движение "Двери", Бошко Обрадович и негови поддръжници блокираха входа на Скупщината, стигна се и до сблъсък между Обрадович и здравния министър.

В Сърбия трябваше да се проведат парламентарни избори на 26 април, но заради коронавируса те са отложени за 21 юни. В началото на тази седмица Европейският съюз изрази загриженост от политическата поляризация в страната преди вота.

Напрежение между Грузия и Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски защити решението си да назначи бившия грузински президент Михаил Саакашвили начело на правителствена комисия по реформитe. Грузия изрази недоволство и отзова за консултации посланика си в Киев, като припомни, че Саакашвили е осъден и издирван от Тбилиси. Зеленски заяви, че Киев няма да предприема реципрочни дипломатически стъпки и подчерта, че Саакашвили е гражданин на Украйна.

В условията на пандемия и карантина политическите борби във Венецуела не секват. Властите в латиноамериканската държава задържаха двама американски граждани, които според тях се опитали да организират инвазия в страната. Задълбочава се конфликтът между президента Николас Мадуро и опозицията начело с Хуан Гуайдо.

Пандемията изпрати във виртуалното пространство и традиционните срещи на милионите почитатели на "Междузвездни войни" по целия свят - годишнината на 4 май.

Датата е избрана, защото на английски прословутата реплика - джедайска благословия „И нека силата бъде с теб“ звучи близо до  „Май четвърти да бъде с теб“.

Целия обзор за събитията по света в Седмицата на бързи обороти може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48