Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психиатри от ВМА консултират болни от коронавирус

Военномедицинска академия в София
Снимка: БГНЕС

При кризата, породена от пандемията от Covid-19, за по-чувствителните от нас е необходима специална подкрепа. 

Преди две седмици психиатрите от Военномедицинска академия започнаха да дават безплатни онлайн консултации на пациенти, болни от коронавирус, които се лекуват в болници или са под карантина вкъщи. Връзката с психиатрите се осъществява на телефон 02 92 26 190, както и през платформите Вайбър и Скайп.

Най-честите оплаквания са страхове, тревога, интензивна тревожност, достигаща до паника, депресивни състояния, безсъние като първи признак на психични проблеми. Увеличават се случаите на паник атаки и повечето хора споделят като причина началото на извънредното положение и  продължителността му.

"Трудно може да се намери решение, което да е подходящо и добро за всички", коментира в предаването "Рано в неделя" доц. д-р Данчо Дилков, психиатър във Военномедицинска академия в София.

Паническата атака е вид психично разстройство.   

"Нямаме засега в статистиката пациент, който е починал от панически пристъп. Ако се е случило съвпадение по това време да получи и инфаркт е вече съвсем друго нещо, от самата паника не се умира, но е тежко страдание и доста десоциализира хората, защото често е съпроводено и с агорафобия, т.е. страх от влизане в големи пространства, както и сред тълпа или пък влизане в превозни средства. Това допълнително ограничава пациентите, те не могат дори да излязат от дама си, да отидат до магазина", допълни психиатърът.

Всяка кризисна ситуация има свои характеристики и особености.

"Аз мисля, че при настоящата епидемия до голяма степен има значение това, че факторът е невидим. Когато е невидим, се включват едва ли не всички страхове на човек, които има от самото детство. Тогава реакцията може да бъде доста по-непредвидима", подчерта доц. Данчо Дилков.

Според психиатъра реакциите на правителството у нас и на медицинските специалисти е била навременна.

"Мисля, че мерките, които се взеха, макар да изглеждат драстични с много ограничения, бяха много по-адекватни, отколкото да бяхме оставили всеки да се грижи за собствената си сигурност и здраве. Мисля че нямаше да имаме по-добър резултат", изтъкна Дилков.

Консултациите по телефона, Вайбър и Скайп на психиатрите от Военномедицинска академия ще продължат, докато има нужда от тях.

"Имаме още една инициатива - да поработим и с медицинските екипи, които са на първа линия в клиниките за лечение на коронавирусни инфекции, защото съществуват рискове. Поради честите срещи с такива тежки, кризисни моменти, инциденти, започват да се появяват тежки емоции, които влияят върху здравето и върху функционирането на тези екипи и това неминуемо ще се отрази върху работата, рано или късно", заяви доц. д-р Данчо Дилков. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44