Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мурджева: Резултатите от Пловдив не са представителни за цялата държава

На ден ще се изследват 300-350 проби, резултатите се чакат през юни

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Днес ще бъде представен тестът, който е избран за предстоящото срезово епидемиологично проучване за Covid-19 в Пловдив

Резултатите от тестовете, които ще бъдат проведени в Пловдив, не бива статистически директно да се екстраполират върху цялата държава, коментира в предаването "Преди всички" проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

По-скоро ние получаваме по-представителна картина за изследваното население в Пловдив, изследването на съответната географска зона. Вероятно подобна може да бъде картината и в други подобни региони на страната, но това е твърде смело да се твърди само на основата на тези 1000 изследвани хора.“

Проф. Мурджева потвърди, че изследването може да осветли имунния отговор при специфичните възрастови и рискови групи. Получените резултати ще бъдат подложени на сериозна статистическа обработка, затова и в екипа овен епидемиолози, лабораторни лекари, лаборанти и биолози, е включен и статистик.

„Тяхната интерпретация няма да е лесна и едва ли ще стане само за няколко дни", предупреди проф. Мариана Мурджева, според която можем да очакваме резултатите през юни. 

Необходими са тестове за изследване на два вида антитела – едните показват дали човек е преболедувал инфекция, а другите дават информация за актуална картина към момента за инфекция, която може да бъде безсимптомна. 

Едните са специфичните имуноглобулини от тип G, които маркират преболедувана инфекция. Другите доказват настояща, т.нар. свежа инфекция. Тази инфекция може към момента да е активна и да е проявена с изразени клинични симптоми, но също така тя може да протече много дискретно, със съвсем леки симптоми или дори безсимптомно. Затова е необходимо да бъдат използвани в това проучване и двата типа антитела“, поясни Мурджева. 

Всички участници в изследването, при които се отчете имуноглобулин М или А, маркиращи свежа инфекция, би следвало да се подложат и на PCR, подчерта Мариана Мурджева.

Имунохроматографските тестове, или т.нар. бързи тестове, с които бяха изследвани рискови групи като полицаи и шофьори, са с по-ниска надеждност от маркираните тестове. Надеждността трябва да е над 90%, уточни проф. Мурджева.

Тестът, който е избран, е по-чувствителен. При избора му е съобразена съвместимостта с използваната университетска лабораторна апаратура. Анализирани са били продукти на 6-7 производители от Европа, САЩ и Китай.

Очаква се изследването да започне още следващата седмица. „Разчитаме доставката да стане много бързо. Цената варира от около 15 до 25 лева с ДДС.“ 

На ден ще могат да се правят между 300 и 350 проби.

„Напълно е възможно хора, които са се срещали с вируса, да нямат имунна памет и имунен отговор. Една от групите, която се отличава с това, са хората с имунни дефицити. Имунният дефицит може да бъде вроден, наследствен и тези хора имат такива характеристики – невъзможност на имунната им система за продукция на антитела, или пък имунитетът им може да бъде потиснат в резултат на съпътстващи заболявания. Някои с автоимунни заболявания също могат да имат по-забавено образуване на антитела“, потвърди проф. Мариана Мурджева. 

Остава неизяснен не само целият спектър на заболяването Covid-19, но и механизмът на имунния отговор срещу него. Имунният отговор се отразява не само в антителата, които ще бъдат изледвани, но и в отговора на имунните клетки. „При вирусните инфекции, особено когато вирусът се локализира в нашите тъкани и органи, по-ефективни са не антителата, а клетките на имунната система. За съжаление те се изследват с много по-трудни методи, отколкото антителата, затова обикновено такива проучвания започват с антителата.“

В няколко университетски центъра и техните специализирани имунологични лаборатории в страната има готовност да започнат такива проучвания за специфичен имунен отговор на базата на имунни клетки. Подобно проучване обаче изисква сериозно финансиране, защото и тестовете са много по-скъпи. При него се работи не само с апарат, изолират се ръчно специфични клетъчни популации от кръвта на пациента, обясни проф. Мурджева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05