Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Денев, Асоциация на научно-изследователските фармацевтични производители:

Възможно е имунитетът срещу Covid-19 да действа няколко години

Деян Денев
Снимка: Личен архив

Здравните министри на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят последствията от пандемията с коронавируса върху достъпа до лекарства. Ще бъдат дискутирани механизми за избягване на недостига на медикаменти и за гарантирането на тяхната наличност. Обменът на информация за бъдещи действия в тази област е стъпка от изготвянето на фармацевтична стратегия за Европа. 

Обикновено разработването на ваксина срещу определено заболяване отнема доста време, няколко години. В ситуацията на пандемия научната общност, изследователи в университетите, фармацевтични компании работят активно за създаването на ваксина срещу Covid-19.

"Към момента има около 100 "кандидати" за ваксини, които се проучват, около 7 от тях са най-обещаващи", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители.

Данните досега показват, че имунитет към коронавируса се развива. Вероятността да се изгради имунитет и да бъде създадена ваксина е 80%, посочи Денев.

"Колко дълго ще бъде активен този имунитет е твърде рано да се каже. Има данни, че отслабва с времето имунитетът, така че е възможно да действа в рамките на няколко години."

Европейската медицинска агенция не е потвърдила, че използването на лекарството ремдесивир е ефективно при лечението на Covid-19.

"Ремдесивир конкретно е лекарствен продукт, който първоначално е разработван за лечение на ебола, но всъщност се е оказал по-ефективен срещу коронавируси. Спрямо сегашния коронавирус Covid-19, от всички, които се проучват, в клинични изпитвания с пациенти, той показва най-обещаващи резултати", подчерта Деян Денев.

Един от препаратите, който в световен мащаб се проучва в момента за лечение на коронавирус, е предназначен за лечение на ХИВ/СПИН. Все още не е доказано, че има ефект при лечението на Covid-19.

"Компанията, която доставя препарата в България за лечение на пациенти със СПИН, е дарила на българските власти опаковки за лечение на 500 пациенти, страдащи от Covid-19, които да се използват по преценка на лекарите, наред с всички останали терапии, за които има някакви начални данни. Това не е панацея. Това не значи, че всички пациенти, които се разболеят от Covid-19, трябва да получат такъв препарат. Може да се окаже, че той не върши работа", уточни Деян Денев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35