Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли рестарт на икономиката и начина на мислене

IT браншът ще търси хора и от други сектори, освободени заради кризата

Дигиталните инструменти вече са по-видими за държавата, бизнеса и потребителите

Кризата направи по-видими редица дигитални решения и възможности.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

IT секторът в режим Covid-19 - има светлина в края на тунела: в това са сигурни много специалисти от дигиталната индустрия. IT браншът сега има интерес да взема хора дори и от сектори, спрели своята работа заради коронавируса, стана ясно на онлайн дискусия, организирана от DevStyleR - медия за новините от IT индустрията и всичко, което интригува софтуерните разработчици и специалисти.

Нищо няма да е както преди, казва Евгени Йорданов, който работи в компания, разработваща софтуер за електронна търговия. Той определя Covid-ситуацията като „black swan“ момент. „Или „черния лебед“, както се казва. Такива са моменти като кризата 2008-а година, които помагат и рестартират по някакъв начин икономиката и начина на мислене на хората. Да се замислят за това какво ни дава в момента интернет.“

Само 6-7% от над 250-те хиляди регистрирани в НАП и търговския регистър фирми са дигитално представени, дава пример Йорданов. Процентът е много по–голям в другите държави. Трябва да мислим за алтернативни варианти и начини да можем да правим и бизнес и по време на тази криза, убеден е той.

Това е въпрос на манталитет. Наличието на смартфон в ръка не ни прави дигитално общество, а просто ползватели, които даже не знаят как да се възползват от ситуацията, подчертава Евгени Йорданов и изтъква положението в силно дарения от кризата туристически сектор.

Туризмът ни е изключително, изключително назадничав бизнес, който не се обръща и не ползва в голямата си част и инструментариума, който му е - пръстите му на телефона, на ръката. Като Booking, като Airbnb, като други инструменти или някакви други платформи. Тези инструменти, голяма част от тях са световно достъпни, но просто не се използват“, коментира Йорданов.

Наложният платеж например допреди кризата е бил основен начин на плащате. От началото на Covid-ситуацията има промяна, обяснява Евгени Йорданов.

„Допреди кризата между 86 и 90% от транзакциите, случващи се в България, се изпълняваха чрез т.нар. наложен платеж. В момента е намалял до едни 60%, долу-горе. Което е един драстичен ръст в рамките на един месец, с години се опитваме да го борим това нещо и да падне този наложен платеж, защото наложният платеж е символ не само на невярата на българите в банковата система или в картите, но и същевременно невярата в отсрещния човек, с който ти работиш, търговец, от който ти се опитваш да си купиш. Какво остава за по-иновативни неща! Не може с лека ръка просто ей така да щракнем с пръсти и това да се промени от днес за утре. Този процес ще отнеме време.“

А когато това се случи, IT секторът трябва да е готов. Марио Пешев, който управлява WordPress агенция, смята сегашното време за идеално за започване на работа в IT сектора.

„Виждам определено много повече търсене, което индикира две неща. Хора, работили в индустрии, които не залагат до такава степен на сигурност, а вече са загубили работните си места и търсят по-активно работа. Същото нещо се отнася и за стажантите. Вече има малко по-малък избор на места, на които могат да стартират работа. Както IT фирмите се адаптираха за отрицателно време в това да работят дистанционно, така вече доста повече и начинаещи, и по-опитни кадри знаят, че търсенето на работа дистанционно е по-очаквано и от двете страни, по-възможно е и са по-отворени да търсят работни възможности под една или друга форма в цялата страна.“

Герман Гачевски от 12 години притежава софтуерна фирма. Сега може да си позволи да наеме повече хора дори и от други индустрии. Твърди, че това внася „голям нормалитет“ и призовава повече хора да се ориентират да наемат работещи от други индустрии.

„Така че нека тези хора да не се обезкуражават. Преди 13 години първият служител, който наех, беше сезонен работник - ски учител по Банско, спасител на плажа на българското Черноморие. Той продължава да бъде най-дълго задържалият се служител.“

Гачевски прогнозира, че най-много ще се търсят специалисти по дигитален маркетинт и мрежови специалисти.

Вихрен Славчев, чиято фирма се занимава с информационна сигурност, обработка на данни и облачни технологии, е убеден, че тясната специализация не върши работа. Търсят се мултифункционални служители.

„Не е задължително винаги да бъдат взаимозаменяеми, но мултифункционални, тоест един човек трябва да може да изпълнява няколко неща. Много тясната специализация може да доведе до изключително добри резултати в една област, която, когато отпадне, вече нямаш какво да правиш.“

Работа за IT сектора винаги ще има, обяснява Вихрен Славчев. Както учителите и медиците могат да се адаптират към онлайн обучение и телемедицината, така и IT секторът може, допълва той.

„В момента ще ти даде възможност да видиш колко пък от тези хора, които ще ти дойдат онлайн, изведнъж ще се окажат много способни. И ще можеш да работиш с тях, и въпреки това компанията да отделя по-малък ресурс. При положение, че всичко в момента става дигитално, и нашата индустрия ще трябва да бъде проводник на всички останали, които ще оперират. Особено пък за софтуерния бранш. При положение, че здравеопазване, търговия, образование ще минат върху софтуерни продукти, работа за софтуеристи винаги ще има“, коментира Вихрен Славчев. 

„Колкото и консервативни да са нашите общини и хората, които са на правителствено ниво, те много се отвориха към това да използват технологиите. Когато се отиде при тях проактивно и им се каже каква е ползата от тази технология, някак си кризата стимулира недоверието да се парира малко и да се адаптират технологиите“, смята той.

Обществото се обърна към технологиите и вече не гледа на тях като на разход, такава промяна отчита Вихрен Славчев. „Аз, като IT, минал през различни организации - винаги гледаха на мен като на разход. В момента на IT се гледа като на един проводник, който всъщност ще може да свърши работата, да я свърши много по-лесно, по-автоматизирано, бързо.“

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44