Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Сотиров кани оперни звезди на “Диалози от дома”

Димитър Сотиров е уважаван и опитен журналист, ерудит, специалист в областта на операта. В дните на социална изолация заради пандемията от коронавирус той следи значителна част от онлайн излъчванията на различни оперни спектакли и концерти от театри по целия свят. "Изпитах смесени чувства, защото от една страна много ми хареса това, че всички оперни звезди са готови да се покажат от най-добрата си светлина, но в същото време ми стана мъчно за тях, защото те са затворени в домовете си вече от месеци, както и всички ние, но при тях процесът на подготовка за сцената е много по-дълъг - едно такова прекъсване може да има много тежки последици за всеки един от тях. Тогава си помизлих: Какво ли правят нашите големи оперни певци в момента?"

И така идва идеята да направи поредица от интервюта в социалната мрежа Инстаграм, която позволява двустранна видеовръзка за 60 минути. Началото на "Диалози от дома" поставя срещата на 6 май с големия български баритон Владимир Стоянов, следват разговори със забележителната оперна режисьорка Вера Немирова и нейната майка - известната певица Соня Немирова, със сопрана Соня Йончева и баритона Кирил Манолов. Всички те разказват как прекарват дните си по време на пандемията, как е започнал пътят им в музиката, кои са най-важните им учители и вдъхновители, техните най-любими роли.

Интересът към поредицата расте с всяка следваща среща в профила insta_dialozi в Инстаграм, а Димитър Сотиров продължава да кани най-видните наши оперни певци и следват диалозите с Красимира Стоянова (на 14 май от 18 часа); с диригента Павел Балев (на 17 май от 18 часа), с Александрина Пендачанска (на 19 май от 18 часа), с Дарина Такова и дъщеря й Мила Михова (на 21 май), с Камен Чанев и Таня Иванова (на 24 май); с Мариана Пенчева (на 27 май), очаква се потвърждение и от младата певица Светлина Стоянова.

Чуйте интересни подробности за идеята и нейното осъществяване в интервюто с Димитър Сотиров - в звуковия файл.

Междувременно на 13 май от 18 часа в официалната страница на Сити Марк арт център във Фейсбук ще бъде излъчен филмът на Димитър Сотиров и Милена Стойкова "Обич за Гена", създаден през 2016 г. по повод 75-годишнината на великата българска оперна певица Гена Димитрова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27