Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда ли се отварянето на детските градини у нас

МОН с анкета сред родителите

| обновено на 14.05.20 в 14:53
Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб.
Снимка: Пресслужба на МС

На брифинга за ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция у нас тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб за  Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски коментира въпроса за възобновяването на работата на детските градини и ясли у нас.

Той посочи, че се следи ситуацията в други европейски държави, където детските заведения вече работят. „Мониторираме в момента какво става“, отбеляза Мутафчийски.

Например Дания, където от повече от 10 дни градините са отворени:

„Засега не се забелязват някакви колебания в заболеваемостта. В същото време в Германия се отчита, че рисковете при отваряне на детските градини и училища все пак остават.

И на този етап  - и на сутрешното заседание с премиера изказахме и нашето становище  - че поне още една седмица не бива да се отварят и да се коментира отварянето на детските градини“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Родители и учители в детски градини и ясли изразяват желание  тези институции  да започнат работа  на 1 юни при спазване на мерките на здравните власти, показва анкета сред тях на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според данните от анкетата над половината от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина, а 56 на сто от детските учители са готови и сега да започнат работа.

Същевременно 70 на сто от учителите настояват за  един месец допълнителен платен отпуск в случай, че продължат да не работят заради  разпространението на коронавируса.

Платен едномесечен отпуск искат и родителите в случай, че детските градини не заработят до 1 седмица.

Същевременно Министерството на образованието и науката също започна анкета сред родители относно нагласите им да бъдат ли отворени детските градини  у нас. Анкетата ще е активна до 18 май.

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение за възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните Изисквания, при които това да се случи, посочват от просветното Министерство.

В анкетата, разпространена до родителите по електронен път, има 11 въпроса с един възможен отговор на всеки един от тях.

Въпросите са от типа:

  • ·  кога бихте завели и детето си на детска градина; при какви условия;
  • ·  колко записани на детска градина деца имате преди обявяването на извънредното положение; кой се грижи за тях след обявяването му;
  • ·  има ли член на семейството ви, който работи на първа линия в борбата с Covid-19 и др.

Към момента кабинетът се въздържа от отварянето на детските градини, като преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че градините и яслите  остават категорично затворени.

Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че отварянето на тези заведения крие рискове заради ежедневната комуникация в тях на голям брой деца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор земеделие обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената украинска помощ,..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори. Така самият Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително новото направление на бизнеса.  За разлика от много икономисти, които очертават мрачна картина за..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и дизайнер, влюбен в елегантното младо сопрано Кристин Дайе и готов на всичко, за да спечели..

публикувано на 24.04.24 в 17:39
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-ата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията.  Изложбата е по повод 20-ата годишнина от членството ни в НАТО . Но отбелязва и  75-ата, откакто има дами в армията . Дамите в армията са по-лесни за снимане,..

публикувано на 24.04.24 в 17:25