Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Диана Гергова: Правим туризъм само с шезлонги, без паметници

Редовните разкопки да се отложат за догодина, призовава археологът

Проф. Диана Гергова
Снимка: БГНЕС

„Какъв туризъм правим ние – само с безплатни шезлонги ли? Нито дума не е спомената за това какво става с нашето наследство: като физическо състояние, като управление, като потенциал и като режими в тази ситуация.“ Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед" специалистът по тракийска археология проф. Диана Гергова.

Сега, когато сме тръгнали да спасяваме туризма, говорим само за шезлонги, концесионери и хотели, изрази недоумение Диана Гергова.

Никой не говори за това, че за да задържим каквито и да е туристи – дали чужди, дали наши, ние трябва да се обърнем към нашето културно наследство. Това е големият проблем – че нашите паметници вече години наред нямат адекватна система на опазване, която да позволява те да са поддържани, да се развиват, да вървят напред – с начина на експониране, с разказа, който биха дали на туристите.“

Никой не обръща внимание на огромния икономически потенциал на нашите паметници и на това, че сме длъжни не само заради собствената си история, но и пред човечеството - да ги пазим, защото са уникални, подчерта археологът. 

„Сега, когато България се обърна и към своето земеделие, разбра, че трябва да поощри своите хора, своите работници, никой още не съм чула да каже дума – а какво правим с този невероятен потенциал от уникални световни паметници.“ 

Нямаме поведение на нивото на паметниците ни, смята проф. Диана Гергова. 

Екип на проф. Гергова прави проучвания при Омуртаговата могила в Свещари. Снимка: БГНЕССпасителните разкопки в България се провеждат на страшно високо ниво, в това отношение можем да се гордеем, смята Гергова. Относно редовните обаче по думите й „трябва да бием тревога и то голяма“.

Обикновено редовните разкопки се финансират от общините, в тях се включват и много доброволци от цяла Европа. Тъй като в настоящата ситуация нищо не може да се планира, проф. Гергова е на мнение, че тези разкопки трябва да се отложат за догодина. 

„Още повече, че нашите прекрасни обекти, които са предмет на редовните разкопки, са от изключително голямо значение за България, за нейното икономическо развитие и национално самочувствие.“

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44