Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия

В криза или не - как оцеляват малките бизнеси, които работят с и за най-уязвимите

Снимка: БГНЕС

Как се отразяват извънредният режим и епидемична обстановка на социалните предприятия, в които работят маргинализирани общности - хора с увреждания, младежи в неравностойно положение, бедни и дискриминирани заради произход, религия или социален статус? Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия, за да оцелеят в кризата. 

Като проект на организацията „Каритас” - София работи бистро "Каристо", което създава заетост на хора в затруднено положение. Там работят двама готвачи, които са бежанци от Ливан и двама трайно безработни българи.

При въведените ограничения в страната заради разпространението на коронавируса заведението не приема клиенти, но приготвя храна за вкъщи.

"Намалихме рязко предлагането на самата ливанска храна, тъй като клиентите ни намаляха, но за сметка на това увеличихме традиционната българска кухня"каза в предаването "Хоризонт до обед" Цветомир Думанов, изпълнителен директор на "Каритас"-София.

Работейки по проект за спешно подпомагане на "Каритас"- София, хората в бистрото дневно изпълняват по 200 броя топъл обяд. 

Снимка: БГНЕС

"Хората, които харесват ливанската кухня и са традиционни наши клиенти, знаят, че могат да дойдат, да поръчат както предварително, така и на място, могат да вземат храна за вкъщи. Можем също да изпълним поръчки като доставка до дома на човека, ако няма възможност да дойде", разказа Думанов.

Целта е не само да се предоставя защитена заетост на хората в уязвима ситуация, но и да се постига печалба, която да се инвестира в социалните дейности на организацията.

В развитите страни държавата подкрепя финансово организации, които осигуряват подобна защитена заетост и ноемането на хора в трайна  уязвима ситуация, отбеляза Цветомир Думанов.

"Докато при нас този бизнес, макар и социален, върви на равна нога с всички останали бизнеси, ние не ползваме никакви облекчения в това отношение". 

Една от дейностите на Фондация "Светът на Мария" е подготовката на кетъринг за партита от хора с интелектуални затруднения. Преди кризата е имало достатъчно работа. "Имахме по 18 или 12 събития на месец. Можехме да осигурим заплащане за 6 човека, но след коренната промяна в живота ни тази дейност стана абсолютно невъзможна", обясни пред "Хоризонт" Миряна Сирийски, програмен директор на Фондация "Светът на Мария".

Затова са променили профила на приготвяната храна. Започнали са да приготвят храна "на много прилична цена" за семействата на 35 лица, които посещават дневния център за лица с интелектуални затруднения. Така според Миряна Сирийски повече хора с намалени доходи ще могат да си позволят храна.
"Това всъщност е особеното, което искаме да направим - да готвим евтино, за да могат повече хора, които имат потребности, да си позволят храна в този момент."
Фондацията не реализира печалба от тази дейност.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

"Това, което ни подпомага, е именно тази програма - "Спаси спасителите", защото тя ни позволява да осигурим заплащане на готвача и да покриваме транспортни разходи и другите  разходи, с които е свързана подготовката. Реално ние продаваме храната на хората, които са социално слаби, на себестойността", подчерта Сирийски.

В България не се осигурява т.нар. настойничество в работна среда, за да могат да работят хора с интелектуални затруднения и леки форми на психични разстройства, изтъкна Миряна Сирийски. "Които не могат просто да бъдат назначени някъде и ние да казваме - да, те ще работят в тази среда без допълнителна подкрепа. Те имат нужда от подкрепа, която се нарича социална работа и която не може да бъде осигурявана наравно с общия бизнес модел, който се реализира от съответното предприятие."

Снимка: Фейсбук

Глобалната инициатива в психиатрията поддържа социално предприятие с две дейности - пране и изработване на изделия от плат. 

"Ние сме специализирано предприятие и социално предприятие, регистрирани сме в двата регистъра. Като специализирано предприятие ние имаме преотстъпен данък печалба, което означава, че трябва да имаме печалба, която да може да бъде реинвестирана. Което е трудно за всяко едно такова предприятие, защото нямаме печалба", поясни  Валентина Христакиева, директор на Глобалната инициатива в психиатрията.

"Маски шихме много. Това също ни помогна да оцелеем в този период. Освен че продавахме в магазинчето, което не затвори, маски, ние осигурихме маски за всички клиенти на нашите социални услуги - хора с психични разстройства. Отделно, осигурихме маски, безплатно, за колеги, които работят на терен, от други организации. Над 500 маски сме раздали безплатно на различни организации и наши клиенти", допълни Христакиева.

Инициатива "Спаси спасителите" е помогнала да се осигури работа за Арт ателие "Творилница" по нов проект за изделия от плат. 

Проектът „Чудната градина“  Снимка:Фейсбук

Фондация "Св. Николай Чудотворец" осигурява работа за младежи с увреждания в "Чудната градина" в Добрич. Заетите там отглеждат цветя и зеленчуци. В предприятието са ангажирани с трудови договори 22 души. От тях 16 са с интелектуални затруднения, останалите с физически увреждания.

"Трябва ли ние да търсим всякакви възможности да прескочим всякакви наложени мерки, за да намерим работа на няколко души", попита в ефира на "Хоризонт" Мария Методиева от Фондация "Св. Николай Чудотворец".

Интервютата можете да чуете в звуквоия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52