Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Розобер 2020 - тежка година за производители и преработватели

Има свръхпроизводство и залежали количества масло, липсва сигурен пазар

Снимка: БГНЕС

В традиционните розопроизводителни райони, където голяма част от масивите са стари и наследени, над 90 на сто от насажденията са с чиста маслодайна роза. Такива са районите на Брезово, Зелениково, Брацигово. В райони като Карлово и Калофер, където през последните години е имало бум на розовите насаждения, има много „замърсени“ градини, в нечисти и неопределени като маслодайна роза сортове. Това обясни пред "Хоризонт" Христо Николов, розопроизводител и председател на Асоциацията на производителите на рози. Той очаква в района на Сопот, Карлово и Калофер над 20% от градините да бъдат отказани от експертите заради нечистота на сортовете

Снимка: БГНЕС

Има разминаване в данните за обема на розовите масиви.„Ние твърдим, че към днешна дата общият обем на розовите насаждения в страната е около 60 хиляди декара, докато според статистиката на МЗХГ те са около 42-43 хиляди декара“, посочи Христо Николов.

Напрежение сред розопроизводителите има. Изкупните цени вървят от 1.20-1.30 лева в малките частни градини и дворове по селата до 2.10 лева в дестилериите с добра репутация в страната, поясни Николов и допълни, че на цена 1.20-1.30 продават малцина, предимно възрастни хора, които не калкулират труда си в тази цена и не плащат на други хора. В момента много хора страдат от липсата на сигурен пазар, категоричен е Николов.

Предстои трудна, тежка година и за розопроизводителите, и за розопреработвателите, потвърди в предаването "Преди всички" Филип Лесичаров, розопреработвател и председател на сдружение „Българско розово масло“. Нямаме тези поръчки и заявки, които сме имали предните години, отбеляза той.

Недалновидната политика на розопроизводители и розопреработватели е довела до това цената на розовия цвят при предишни кампании да се вдигне много високо и да бъдат загубени пазари за розово масло извън страната. В момента сме свидетели на свръхпроизводство. Има сериозни количества непродадено розово масло отпредни години, което влияе на цената“, коментира Лесичаров.

Снимка: БГНЕС

Настоящата кампания е първата, която ще премине по правилата на дългоочаквания Закон за маслодайната роза. Този закон за първи път поставя на масата на надфирмено ниво розопроизводители и розопреработватели, посочи Филип Лесичаров. По думите му стопаните на градини сега излизат на светло. Допреди години те са давали цвета си на шосетата, сега вече сключват договори, изтъкна той.

Категорично ще остане неизупен, необран розов цвят, прогнозира Филип Лесичаров и препоръча фермери, стопани и розопроизводители, които нямат гаранция за изкупуване и разплащане, да не правят разходите за бране.

Трябва да има и адекватна политика на държавата за защита и на продукта българско розово масло, допълни Лесичаров.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44