Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емануил Найденов: Смъртността от Covid-19 кореспондира с тази от грип

След истерията е необходима кампания, която да успокои хората

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че това нещо е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща“. Този коментар направи в предаването „Преди всички" д-р Емануил Найденов, неврохирург от университетската болница „Св. Иван Рилски", част от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“. 

За разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение, подчерта д-р Найденов.

„Нещата са много противоречиви. Освен вирусните заболявания, има и много други заболявания, от които човек понякога и умира. Това, което ме притеснява като професионалист е, че специалист е, че много други животоспасяващи заболявания – тяхното диагностициране и лечение беше отложено вследствие на всичката тази истерия, която настъпи и това тепърва ще се отрази. Защото жертвите от подобно вирусно заболяване могат да бъдат директни, могат да бъдат и индиректни.

Това, което в момента се лансира, че е обхванало света като епидемия, всъщност ние не сме изпълнили по никакъв начин критериите за епидемия като брой заболели, поне такива, които можем да докажем. Бих казал, че е една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент. В момента имаме възможност в условията на тренировка да се подготвим за истински бой“, изтъкна неврохирургът.

„За момента данните, които все повече излизат: че наистина смъртността на общия фон заразени (защото за съжаление се спекулира с думата „заболели“ – повечето от тези хора изобщо не разбират, че носят тази вирус), смъртността кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция. Не дай си Боже след време наистина да има инфекциозен агент, който да обхване в пандемичен аспект с висока смъртност населението, да не се получи ефектът на „лъжливото овчарче“.

Дори в по-малки градчета на Дания бе въведено еднопосочно движение на пешеходците. Снимка: БТА

Тази истерична криза, която заля целия свят, е крайно време вече да си отива. В момента е необходимо от страна на специалистите и медиите да се проведе кампания, която да успокои хората, смята д-р Найденов. „Да им каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях“. 

„Този вирус е опасен за тези хора, които са в рискови контингенти. Наистина смъртността при тях е висока. Трябва да се научим които са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип, ако възникне, епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тях. Доста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект“. 

Снимка: БТА

„СЗО и много други авторитети имат вина за това, тъй като всичко се учеше в хода на развитие на нещата. Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен и не трябва да се изказва. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго сме разбрали, че е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. За момента цифрите, които все повече се появяват, показват, че нещата по-скоро вървят към една стандартна въздушно-капкова инфекция със съответните рискови контингенти“, допълни д-р Емануил Найденов.

Поуката от тази криза е, че всеки специалист трябва да си знае работата, изтъкна още неврохирургът. „Да има ядро от специалисти в съответната област, която да съставлява някакъв щаб, оперативен, който да взема адекватни решения“. 

Според д-р Найденов това, което срещата ни с коронавируса е показала е, че гръбнакът на здравната ни система са големите държавни лечебни заведения и създаденият през годините дисбаланс сега е проличал в голяма степен.

Цялото интервю с д-р Емануил Найденов чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11