Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето и Covid-19

Снимка: Pixabay

Рискът от заразяване с коронавирус при посещение на море по време на пандемията е много слаб. Това е становището и на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, и на много други национални агенции, които представиха данни в тази посока. Морската вода не предразполага размножаването на вируси.

"Нашето море се води към солените морета, съдържа по-висок процент на натриев хлорид и това е благоприятно за негативното въздействие на вируса", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Христо Найденски, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология в Института по микробиология към БАН.

Епидемиологичният натиск съществува и трябва да ограничаваме нашите пътувания, да спазваме ограниченията на социалната изолация, да не забравяме, че пандемията не е заглъхнала, изтъкна той.

Има ли риск от разпространение на Covid-19 на къмпингите, където се ползват общи бани и кухни?

"Тези общи помещения са определен риск. Вирусът е доста прилепчив, устойчив на фактори на външната среда. Така че струпването на хора в такива помещения, особено в кухните, където няма такова обилно измиване и прилагане на други дезинфекционни миещи препарати, е много рисково. И бих препоръчал да се избягват такива общи помещения за хранене, за подготовка на храна", подчерта проф. Найденски.

Тази година към стомашно-чревните сезонни вирусни инфекции се добавя и коронавирусната инфекция и това дава друг нюанс на пандемията.

"Докато през зимните месеци тя тангентира с остро респираторните инфекции, сега в наближаващите летни месеци тя започва да тангентира със стомашно чревните. Затова трябва хората да имат предвид, че всякакви симптоми на гадене, повръщане, разстройство, особено болки в корема, би могло да бъде и част от началната симптоматика на коронавирусната инфекция."

Проф. Христо Найденски призова хората, които ще отидат на почивка, да дезинфекцират добре ръцете си преди хранене и да внимават, когато са на плажа и ползват санитарни възли.

За дезинфекцията, която община Варна планира да прави, проф. Найденски коментира:

"Тя трябва да бъде много умерена и бих казал щадяща, защото може да се отиде към някои други фактори като например алергизиране, пренасищане и повишаване на някои други странични реакции от страна на дезинфектантите. Така че с тях трябва да се внимава много и да се спазват необходимите концентрации, които са по стандарти".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз"..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия.  "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс "Тутраканска епопея -1916". Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51