Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта

Сбор на популизъм и лобизъм е темата за намаляване на ДДС, заяви той

Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

"Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България и Дания са страните с равна ставка на ДДС. Ако има нещо хубаво в данъчната система освен ниските данъци, това е и справедливостта заради равната ставка на ДДС". Това каза пред БНР бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев. 

Според него дори финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, "кашата" с ДДС ще е формалната причина, а истинската ще е загубените 700 млн. лв. в хазарта, "които са категорична отговорност на авторите на законопроекта - Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, и на човека, който е трябвало да контролира Комисията по хазарта - Владислав Горанов".  

По думите на Кадиев е странно, че обявяването за намаляване на ставката на ДДС дойде след среща на премиера с ресторантьорите, а в същото време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според него логично би било те да предложат, след като те са поели ангажимента:

"Законопроектът на ГЕРБ е подписан от няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от ВМРО и НФСБ. Няма го подписът на Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС, няма го подписът и на Владислав Горанов - като вносител от МС, няма го подписът и на Бойко Борисов. Оказва се, че след като с лошо законодателство изтърваха 700 хил. лева в хазарта, сега изведнъж станаха много принципни и вече не са съгласни с намаляването на ставката на ДДС, само че го казват със знаци, а не директно". 

В предаването "12+3" Георги Кадиев коментира, че "отвори ли се вратата" за промяна на ДДС веднъж, всички се втурват през нея. 

"Втори проблем е, че появяват спорове кои стоки да са обложени с по-ниска ставка. А и се създава възможност всеки да тълкува закона така, както му е удобно на него", добави финансистът и даде пример с предложението на ДПС за намаляване на ставката на ДДС за храните за деца до 3 години и каза, че дете на тази възраст може да яде и пържола, а това означава ли, че и тя ще е с по-ниска ставка, риторично попита той.

Според Кадиев мярката за намалено ДДС ще наруши много баланси в данъчната система и ще създаде много възможности за данъчни измами.

Бившият зам.-министър на финансите в правителството на "тройната коалиция" не допусна с идеята за намалена ставка на ДДС да се поставя началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2021 година, а заподозря страх и паника в управляващите, че ресторантьорите могат да излязат на протести.

Георги Кадиев посочи, че управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но "неофициално ни управлява ДПС".

Той беше категоричен, че най-добрият вариант за излизане от създадената от правителството "каша" е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за намаляване на ставката на ДДС, защото "оттук нататък ще има само проблеми - постоянни данъчни ревизии и актове на НАП срещу търговци и обратни искания от търговци срещу НАП".

По думите на Кадиев Борисов не реагира на темата "Божков - Горанов" (Васил Божков - Владислав Горанов), защото знае, че следващият е той.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Георги Кадиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във Вашингтон. Киев може да очаква първите доставки през юни. Чрез чешката инициатива се цели да..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази вечер на светофара до Регионалната дирекция по горите на бул. "България“ във Велико Търново е станала..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20