Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Манолов, Музикант на годината 2019: Благодарен съм, че мога да усетя любовта на публиката!

Музикант на годината 2019 - кого избраха слушателите на БНР в 29-ата поред национална анкета на предаването "Алегро виваче":

Първо малко статистика:

През месеците януари и февруари бяха събрани общо над 5000 гласа, от които валидни - 4382. Предложенията за “Музикант на годината” бяха 69, за “Ансамбъл на годината” - 16, а за “Музикален проект на годината” - 9. Подробен списък можете да видите по всяко време в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Фейсбук. Своеобразна надпревара за титлата имаше почти през цялото време, но накрая една ярка личност надделя!

С най-голям брой гласове титлата "Музикант на 2019 година" спечели баритонът Кирил Манолов!

Кирил Манолов като Фалстаф в спектакъл с диригент Рикардо МутиКариерата на Кирил Манолов е в истински разцвет - той пее по световните оперни и фестивални сцени, канен е от престижни театри и работи с изключителни диригенти и певци. Радостното е, че още през 2015 г. прави студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, дирижирани от маестро Григор Паликаров, а именно през 2015-а Кирил Манолов е поканен от маестро Рикардо Мути да пее партията на сър Джон Фалстаф в операта „Фалстаф“ от Верди в рамките на престижния фестивал в Равена и в Овиедо.

Новият носител на приза "Музикант на годината" за 2019-а е софиянец. Като дете пее в младежката формация на хор „Гусла“ и там гласовите му дадености не остават незабелязани. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където попада по съвет на проф. Павел Герджиков - видният наш педагог чува Манолов, когато кандидатства специалност Музикална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и направо му казва: "Момче, ти не си за тук!" И така Герджиков дава насока и става ментор на младия баритон, а в Музикалната академия негов преподавател е проф. Илка Попова. По-късно следа в неговото израстване оставят и басът Никола Гюзелев, и проф. Оливера Миакович във Виена, и не на последно място - изключителната наша пианистка и акомпанятор Вяра Шуперлиева - високоценен специалист по вокална подготовка. Оттук нататък следва много работа, покани и успехи - първо е Хърватия, после Германия, отварят му вратите и в Италия...

Мариана Панова и Кирил МаноловИ така стигаме до деня, в който екипът на "Алегро виваче" се срещна с Кирил Манолов, за да му честити наградата "Музикант на годината 2019". И неслучайно избраната дата беше 11 май, защото това е Денят на светите братя Кирил и Методий - именият ден на нашия гост.

„Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена. Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“ - сподели вълнението си певецът.

Чуйте интервюто с Кирил Манолов и негови изпълнения в звуковия файл.

Имената на наградените в останалите категории вижте тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бяха обявени наградите в анкетата "Музикант на годината 2019"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели,..

публикувано на 20.05.20 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с..

публикувано на 17.04.24 в 16:28