Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени

Личните лекари приканват хората над 18 години да възстановят профилактичните си прегледи, защото чрез тях се контролират всички социално значими болести и се избягват усложненията от тях. Това обясни пред програма "Хоризонт" на БНР доц.Любомир Киров, председател на Националното сдружуние на общопрактикуващите лекари.

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени. В лекарските практики с повече деца в дните вторник и четвъртък се правят само детски консултации и имунизации, посочва доц. Любомир Киров:

"В заповедта на министъра, която излезе на 14 май, бяха разрешени и профилактичните прегледи за лица над 18-годишна възраст за цялото население. В тези часове, когато е определил лекарят, че ще прави детска консултация и имунизации, не се преглеждат други хора. Но като е казано вторник и четвъртък, това не означава, че няма да се правят такива прегледи над 18 години в тези дни. Те ще се правят, но извън часовете, ако има такива обявени за детски консултации".

Чрез профилактичните прегледи се прави скриннг на диабета, на високото кръвно налягане, на щитовидната жлеза и още: "При жените на над 50-годишна възраст на всеки 2 години се назначава мамография на гърдите. При мъжете над 50-годишна възрнаст, на всеки 2 години се назначават изследвания за уголемяване на простата".

Забраната за профилактичните прегледи заради извънъредното положение е фатална за онкологичните заболявания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британска авиокомпания отмени всичките си полети до Тел Авив до 27 октомври

Британската нискобюджетна авиокомпанията Easyjet потвърди, че е отменила всички полети до Тел Авив до 27 октомври във връзка с нападението на Иран срещу Израел. Авиокомпанията едва наскоро възобнови услугите си в региона, след като първоначално ги спря след атаките на "Хамас" през октомври. Изпълняваше се около една трета от нормалния..

публикувано на 16.04.24 в 15:58
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка - потвърдиха за Хоризонт от Министерския съвет. Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 15:57
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора с капитан Мария Крашевска,..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България. Идеята и изпълнението на проекта са осъществени от Центърa за върхови постижения "Наследство БГ"...

публикувано на 16.04.24 в 14:45